Gasprom: Teško Evropi

Za Evropu će biti veoma teško da napuni svoje skladište gasa na prošlogodišnjem nivou nakon što su završili zimsku grejnu sezonu sa relativno malim zalihama.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.04.2023.

15:44

Gasprom: Teško Evropi
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

To je saopštio ruski gigant prirodnog gasa Gasprom, prenosi Rojters.

Evropska unija je prošle godine uložila velika sredstva u uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) i usvojila regulativu za povećanje skladištenja kako bi izbegla nestašice nakon što su se isporuke ruskog gasa Evropi smanjile.

Gasprom je saopštio da je od 16. aprila skladište u Evropi sadržalo 56,6 milijardi kubnih metara (bcm) gasa, što je manje od 58 milijardi kubnih metara u istom periodu 2020. godine, na početku pandemije COVID-19.

U poruci na društvenoj mreži Telegram, Gasprom je saopštio da je Evropi pomoglo relativno blago vreme, što možda neće biti slučaj sledeće godine.

Ponavljanje punjenja skladišta moglo bi da postane "netrivijalan zadatak" za evropske kompanije, napisali su iz Gasproma.

"To će biti veoma teško izvodljivo, s obzirom na politički motivisane odluke koje imaju za cilj odbijanje uvoza ruskog gasa iz gasovoda. Na količinu gasa dostupnog na evropskom tržištu u velikoj meri će uticati konkurencija za LNG", navodi Gasprom.

Prošlogodišnji evropski uvoz ruskog gasa iz gasovoda bio je 62 milijarde kubnih metara, što je 60 odsto ispod proseka u prethodnih pet godina, pokazuju podaci Evropske komisije.

Očekuje se da će ove godine ruske isporuke EU pasti na 25 milijardi kubnih metara, pod pretpostavkom da su tokovi kroz gasovod Turski tok i kroz Ukrajinu u skladu sa obimom iz decembra 2022, predviđa Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: