Vesti -

Folksvagen objavio gde će da gradi fabriku

Folksvagen je danas objavio da planira da u Kanadi izgradi veliku fabriku baterija za električna vozila.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/radub85
Ilustracija: Depositphotos/radub85

Evropski proizvođač automobila saopštio je da će Folksvagen grupa i njena kompanija za proizvodnju baterija PowerCo, osnovati svoju prvu prekookeansku gigafabriku za proizvodnju baterijskih ćelija u Sent Tomasu, u jugozapadnom Ontariju, preneo je AP.

Početak proizvodnje planiran je za 2027. godinu, a kompanija je prošle godine potpisala sporazum sa kanadskom vladom u cilju identifikacije pogodnih lokacija za takav objekat u Kanadi.

Pored toga, biće istraženi načini na koje Kanada može doprineti Folksvagenovim lancima snabdevanja baterijama, uključujući sirovine i montažu.

Provincija Ontario je tim povodom prošlog meseca počela da obavlja pripremne radnje najavivši i zakon, koji će biti brzo usvojen, kako bi se došlo do što efikasnije pripreme terena za "mega-lokaciju" od 1.500 hektara u jugozapadnom Ontariju.

Pokrajinski ministar za ekonomski razvoj Vic Fedeli rekao je da bi deo te lokacije trebalo da se prostire na dve opštine, ali će biti uklopljen u jednu, kako bi bili eliminisani birokratski problemi u radu sa dve opštine.

Kanada je imala najmanje 10 velikih sporazuma u vezi sa električnim vozilima u ukupnom iznosu od više od 12 milijardi američkih dolara u protekle dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.