Vesti -

Evrozona beleži rast maloprodaje u oktobru

Maloprodaja u evrozoni vratila se na put rasta oktobru nakon tromesečnog perioda gubitaka, pokazuju podaci objavljeni u sredu.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Foto: shutterstock, Yavuz Meyveci
Foto: shutterstock, Yavuz Meyveci

Obim trgovine na malo porastao je za 0,1 odsto na mesečnom nivou u evrozoni, ispod tržišne prognoze, pokazuju podaci Eurostata.

Obim trgovine na malo hrane, pića i duvana u oktobru je opao za 1,1 odsto, što predstavlja najveć́i pad od marta, prenosi Anadolu Agency.

Prodaja neprehrambenih proizvoda u oktobru je porasla za 0,8 procenata u odnosu na mesec ranije, dok je kod goriva za automobile smanjena za 0,8 odsto.

Na godišnjem nivou, maloprodaja u evrozoni je pala za 1,2 odsto u oktobru, smanjivši se sa godišnjeg pada od 2,9 odsto u septembru.

Za Evropsku uniju maloprodaja je u oktobru porasla za 0,3 odsto u odnosu na prethodni mesec i smanjena za 0,9 procenata u odnosu na pre godinu dana.

Najveć́i mesečni pad zabeležen je u Francuskoj (-1,0 odsto), Belgiji i Austriji (obe -0,8 odsto), i Španiji i Portugalu (obe -0,4 odsto).

S druge strane, Hrvatska (3,1 odsto), Holandija (2,4 odsto) i Slovačka (1,9 odsto) zabeležile su najveća mesečna povećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.