Svet

Sreda, 06.12.2023.

19:21

Evrozona beleži rast maloprodaje u oktobru

Maloprodaja u evrozoni vratila se na put rasta oktobru nakon tromesečnog perioda gubitaka, pokazuju podaci objavljeni u sredu.

Izvor: Biznis.rs

Evrozona beleži rast maloprodaje u oktobru
Foto: shutterstock, Yavuz Meyveci

Obim trgovine na malo porastao je za 0,1 odsto na mesečnom nivou u evrozoni, ispod tržišne prognoze, pokazuju podaci Eurostata.

Obim trgovine na malo hrane, pića i duvana u oktobru je opao za 1,1 odsto, što predstavlja najveć́i pad od marta, prenosi Anadolu Agency.

Prodaja neprehrambenih proizvoda u oktobru je porasla za 0,8 procenata u odnosu na mesec ranije, dok je kod goriva za automobile smanjena za 0,8 odsto.

Na godišnjem nivou, maloprodaja u evrozoni je pala za 1,2 odsto u oktobru, smanjivši se sa godišnjeg pada od 2,9 odsto u septembru.

Za Evropsku uniju maloprodaja je u oktobru porasla za 0,3 odsto u odnosu na prethodni mesec i smanjena za 0,9 procenata u odnosu na pre godinu dana.

Najveć́i mesečni pad zabeležen je u Francuskoj (-1,0 odsto), Belgiji i Austriji (obe -0,8 odsto), i Španiji i Portugalu (obe -0,4 odsto).

S druge strane, Hrvatska (3,1 odsto), Holandija (2,4 odsto) i Slovačka (1,9 odsto) zabeležile su najveća mesečna povećanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: