Vesti -

EU: Praznih stanova od beskućnika

Brisel -- U Evropskoj uniji u oko 11 miliona stambenih jedinica ne živi niko, dok istovremeno 4,5 miliona osoba nema krov nad glavom.

Izvor: Tanjug
Podeli

U Španiji 3,4 miliona kuća i stanova je bez stanara, u Francuskoj dva miliona, isto toliko u Italiji, u Nemačkoj 1,8 miliona a Velikoj Britaniji 700.000, navodi list Gardijan.

"Ogroman broj stanova i kuća u kojima niko ne živi smešteno je u velikim turističkim kompleksima izgrađenim tokom buma kupovine nekretnina koji je trajao do početka krize 2008. Mnogi investitori su te stambene jedinice kupovali bez namere da u njima žive", navodi britanski list.

"Na stotine hiljada kuća i stanova je napušteno ili razrušeno pre dovršetka gradnje u pokušaju da se podigne cena postojećih nekretnina", otkrivaju ove dnevne novine.

U Španiji u 14 odsto stambenih jedinica niko ne živi što je rast od 10 odsto u poslednjih deset godina.

Između 2004. i 2008. cene nekretnina su u Španiji porasle 44 odsto, tako da je u toj zemlji godišnje građeno više od 800.000 stanova.

Na pojedinim turističkim lokacijama kao što je Tore-Paćeko na jugoistoku Španije više od trećina stanova je još uvek neuseljeno pet godina posle vrhunca krize.

Evropski poslanici su prošlog meseca usvojili rezoluciju kojom se od Evropske komisije traži da razvije strategiju na evropskom nivou kako bi se trajno rešio problem beskućnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.