ECB u minusu prvi put za poslednjih 20 godina

Evropska centralna banka je u 2023. zabeležila prvi godišnji gubitak u poslednjih 20 godina, pošto je prijavila minus od 1,3 milijarde evra za prošlu godinu.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.02.2024.

15:41

ECB u minusu prvi put za poslednjih 20 godina
Ilustracija: Depositphotos/unkreatives

Banka je registrovala znatne rashode kamata na ključne obaveze, dok prihodi od kamata na aktivu nisu držali korak, pošto mnoge kamate imaju fiksne stope ili duge rokove dospeća.

Gubitak bi bio još veći da ECB prošle godine nije iskoristila celokupnu rezervu za finansijske rizike od 6,6 milijardi evra. ECB je saopštila na svom veb-sajtu da u narednih nejkoliko godina očekuje dalje gubitke koji neće uticati na "njenu sposobnost da vodi efikasnu monetarnu politiku“ pre nego što se vrati na održiv profit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Opet oštro "ne" Ukrajini

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

13:36

12.4.2024.

1 d

Svet

Najavili novo snažno oružje FOTO

Britansko ministarstvo odbrane danas je najavilo da će od 2027. postavljati lasere na ratne brodove za obaranje dronova, pet godina ranije nego što se očekivalo.

15:06

12.4.2024.

1 d

Podeli: