Svet

Četvrtak, 22.02.2024.

15:41

ECB u minusu prvi put za poslednjih 20 godina

Evropska centralna banka je u 2023. zabeležila prvi godišnji gubitak u poslednjih 20 godina, pošto je prijavila minus od 1,3 milijarde evra za prošlu godinu.

Izvor: Tanjug

ECB u minusu prvi put za poslednjih 20 godina
Ilustracija: Depositphotos/unkreatives

Banka je registrovala znatne rashode kamata na ključne obaveze, dok prihodi od kamata na aktivu nisu držali korak, pošto mnoge kamate imaju fiksne stope ili duge rokove dospeća.

Gubitak bi bio još veći da ECB prošle godine nije iskoristila celokupnu rezervu za finansijske rizike od 6,6 milijardi evra. ECB je saopštila na svom veb-sajtu da u narednih nejkoliko godina očekuje dalje gubitke koji neće uticati na "njenu sposobnost da vodi efikasnu monetarnu politiku“ pre nego što se vrati na održiv profit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: