Svet

Petak, 13.01.2023.

11:22

"Diskutabilno da li Rusi sada dobijaju ili gube, ali ako govorimo o novcu – ne gube toliko"

Premijer Mađarske Viktor Orban smatra da od sukoba u Ukrajini imaju koristi Sjedinjene Države, dok su u ekonomskom smislu Evropljani glavne žrtve.

Izvor: Sputnjik

Foto: shutterstock, Gints Ivuskans

On je takođe rekao i da EU nema hrabrosti da prizna do koje mere je politika sankcija prema Rusiji pogrešna.

"Oni koji su pretrpeli štetu od pogrešne sankcione politike i rata su Evropljani. U ratu je definitivno na dobitku Amerika, dok Evropa gubi. Što se tiče Rusije, još uvek je diskutabilno pitanje da li oni sada dobijaju ili gube, ali ako govorimo o novcu – ne gube toliko. Generalno, u ekonomskom smislu sa sigurnošću se može reći da je jedini ili bolje rečeno najveći gubitnik u čitavom ovom sukobu – Evropa", rekao je Orban za radio Košut.

"Mađarska nema snage da promeni način razmišljanja velikih zemalja budući da će politika sankcija protiv Rusije verovatno biti nastavljena uprkos činjenici da to ne pokazuje nikakvu efikasnost", dodao je.

Ranije je Orban izjavio da Evropa gubi tako što odustaje od ruskih energenata u korist američkih, pošto je prinuđena da ih plaća pet do deset puta više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemci u panici: "Potrebno nam je čudo"

Nemci bi ponovo trebalo da rade više jer nemačka privreda beleži loše rezultate, smatra premijer Bavarske Markus Zeder ističući da su druge zemlje postale ekonomski uspešnije.

9:29

23.6.2024.

1 d

Svet

Evro pada? Veliki pritisak na valutu

Vrednost dolara prema korpi valuta porasla je drugu nedelju zaredom. Fed neće smanjiti kamate tako brzo kao što se očekivalo, dok je evro pod pritiskom zbog političke neizvesnosti u Francuskoj.

16:34

23.6.2024.

1 d

Svet

A u Evropi – preokret: Rusija pretekla SAD

Evropski uvoz gasa iz Rusije u maju je prestigao isporuke iz SAD po prvi put u skoro dve godine, uprkos naporima EU da se odvikne od ruskih fosilnih goriva nakon početka sukoba Rusije i Ukrajine.

13:54

24.6.2024.

14 h

Podeli: