"Diskutabilno da li Rusi sada dobijaju ili gube, ali ako govorimo o novcu – ne gube toliko"

Premijer Mađarske Viktor Orban smatra da od sukoba u Ukrajini imaju koristi Sjedinjene Države, dok su u ekonomskom smislu Evropljani glavne žrtve.

Svet

Izvor: B92

Petak, 13.01.2023.

11:22

Foto: shutterstock, Gints Ivuskans

On je takođe rekao i da EU nema hrabrosti da prizna do koje mere je politika sankcija prema Rusiji pogrešna.

"Oni koji su pretrpeli štetu od pogrešne sankcione politike i rata su Evropljani. U ratu je definitivno na dobitku Amerika, dok Evropa gubi. Što se tiče Rusije, još uvek je diskutabilno pitanje da li oni sada dobijaju ili gube, ali ako govorimo o novcu – ne gube toliko. Generalno, u ekonomskom smislu sa sigurnošću se može reći da je jedini ili bolje rečeno najveći gubitnik u čitavom ovom sukobu – Evropa", rekao je Orban za radio Košut.

"Mađarska nema snage da promeni način razmišljanja velikih zemalja budući da će politika sankcija protiv Rusije verovatno biti nastavljena uprkos činjenici da to ne pokazuje nikakvu efikasnost", dodao je.

Ranije je Orban izjavio da Evropa gubi tako što odustaje od ruskih energenata u korist američkih, pošto je prinuđena da ih plaća pet do deset puta više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: