Automobilski gigant najavio novo ulaganje: "Moramo..."

Nemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) planira da ulaže u rudnike.

Svet

Izvor: Biznisinfo.ba

Subota, 18.03.2023.

10:15

Automobilski gigant najavio novo ulaganje:
Ilustracija: AR Pictures / Shutterstock.com

Kompanija to planira kako bi smanjila troškove baterijskih ćelija, pokrila polovinu svojih potreba i prodavala ih drugim kompanijama, rekao je član uprave zadužen za tehnologiju, prenosi biznisinfo.

Strategija VW-a u skladu je sa širim trendom među proizvođačima automobila koji žele veću kontrolu nad delovima lanca snabdevanja, od proizvodnje energije do vađenja sirovina, kako bi osigurali resurse nužne za elektrifikaciju.

Najveći evropski proizvođač automobila priželjkuje da njegov ogranak za baterije PowerCo postane globalni dobavljač baterija, a cilj mu je i da pokrije polovinu sopstvenih potreba pogonima smeštenim uglavnom u Evropi i Severnoj Americi, rekao je Tomas Šmal za Rojters.

Isporuka za Ford

PowerCo krenuće s isporukom ćelija Fordu za 1,2 miliona vozila koje američki div proizvodi u Evropi na VW-ovoj električnoj MEB platformi, rekao je Šmal, prenosi Hina.

A ove godine: Auf Wiedersehen, Russland

"Kapaciteti vađenja ruda usko su grlo za sirovine i zato moramo direktno ulagati u rudnike", rekao je.

Proizvođač automobila sklopio je partnerstvo o snabdevanju s rudarskim kompanijama u Kanadi, gde će izgraditi svoju prvu severnoameričku fabriku.

Šmal nije želeo da kaže koje još lokacije razmatraju ni kada bi VW mogao direktno da ulaže u rudnike.

Nabavka baterija po razumnoj ceni izazov je za proizvođače automobila poput VW-a, Tesle i Stellantisa koji žele da proizvode cenovno pristupačnija električna vozila.

Više ulaganja u proizvodnju baterija od VW-a obećao je samo Tesla, pokazala je Rojtersova analiza, iako se čak i on muči s povećanjem proizvodnje i angažuje azijske dobavljače da mu pomognu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: