Vesti -

Amerika staje? Preti joj istorijski štrajk

Ugovor o radu za hiljade sindikalnih zdravstvenih radnika u pet država ističe u subotu, što bi moglo da izazove najveći štrajk u toj oblasti u istoriji SAD.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: shutterstock, Sandra Matic
Foto: shutterstock, Sandra Matic

Više od 75.000 zaposlenih u zdravstvu koji rade u stotinama ustanova Kaiser Permanente planiraju štrajk od 4. do 7. oktobra ako se ne postigne dogovor o radu.

Dok uprava bolnice, lekari i registrovane medicinske sestre nisu deo obustave rada, stručnjaci kažu da bi pacijenti u Kaiser Permanenteu, koji je jedna od najvećih neprofitnih zdravstvenih ogranizacija u zemlji, verovatno osetili posledice štrajka.

Radnici koji bi štrajkovali širom Kalifornije, Kolorada, Oregona, Vašingtona, Virdžinije, deo su koalicije osam sindikata. Oni rade na širokom spektru pozicija za podršku u zdravstvu, koje između ostalih uloga uključuju asistente za medicinske sestre, rendgenske tehničare, farmaceute i optometriste. Koalicija predstavlja oko 40% ukupnog osoblja Kaiser Permanentea, prema portparolki Renee Saldane iz Međunarodne unije zaposlenih u službi za zdravstvenu zaštitu (SEIU-UHV). SEIU-UHV je najveći sindikat u koaliciji.

U izjavi za CNN u četvrtak, Hilari Kosta, portparol Kajzera Permanentea, rekla je da je postignut napredak u pregovorima i pozvala radnike da odbiju pozive na štrajk.

"Dok je pretnja štrajkom razočaravajuća, to ne znači nužno da će se štrajk dogoditi", rekao je Kosta.

"Ozbiljno shvatamo svaku pretnju da poremeti brigu o našim članovima i imamo planove kako bismo osigurali da možemo da nastavimo da pružamo visokokvalitetnu negu ukoliko dođe do štrajka sledeće nedelje.

Kratkoročni štrajk verovatno neće uticati na prihod Kaiser Permanentea. Za razliku od tradicionalnih medicinskih sistema sa naknadama za uslugu u Sjedinjenim Državama, pacijenti Kaiser Permanente plaćaju članarinu za zdravstvene usluge. Kaiser Permanente ima 12,7 miliona članova i upravlja sa 39 bolnica i 622 medicinske ordinacije", navodi se na njegovoj veb stranici.

Ako se rešenje ne postigne nakon mogućeg oktobarskog štrajka, SEIU-UHV je rekao da je koalicija spremna da započne "duži, jači" štrajk u novembru, kada ističe poseban ugovor za neke sindikalne zaposlene u državi Vašington, potencijalno dodajući dodatne radnika na liniju piketa.

Koalicija traži sveobuhvatne povišice kako bi se pozabavila rastućim troškovima života, zaštita posla od spoljnih i podugovaračkih radnika, ažuriranje zdravstvenih beneficija zaposlenih za penzionere i plan Kaiser Permanentea za rešavanje "krize" nedostatka osoblja koja je napustila zaposleni se osećaju prezaposleno, navodi se na veb stranici SEIU-UHV.

"Radnici su trenutno stvarno stisnuti", rekla je Saldana.

"Prošli su kroz najgoru globalnu zdravstvenu krizu u jednoj generaciji, a onda izađu i zabrinuti su zbog plaćanja kirije, zabrinuti su da će izgubiti kuću, zabrinuti su da žive u svojim kolima", dodala je.

Teški pregovori oko štrajka

Najnovije ažuriranje koalicije pokazuje da su dve strane još uvek udaljene. Koalicija traži sveobuhvatno povećanje od 6,5% u prve dve godine ugovora o radu i povećanje od 5,75% u naredne dve godine. Prema veb stranici SEIU-UHV, Kaiser Permanente je ponudio maksimalnu povišicu od 4% za prve dve godine ugovora i povećanje od 3% za naredne dve godine.

Betsi Tvitchell, predstavnica koalicije sindikata Kaiser Permanente, rekla je za CNN da će se pregovori o ugovoru sa menadžmentom Kaiser Permanente nastaviti u subotu prije roka uoči ponoći.

"Ne može biti dogovora dok rukovodioci Kajzera ne prestanu da se u lošoj nameri pregovaraju sa zdravstvenim radnicima na prvoj liniji oko rešenja potrebnih za okončanje krize nedostatka osoblja u Kaiseru", rekao je Tvičel.

Podsetimo, ovo bi bio drugi veliki štrajk u Americi, a posle štrajka radnika u auto-industriji, koji je istovremeno udario na tri auto-giganta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.