Globalni ekonomski izgledi bolji nego pre tri meseca, ali...

Vašington -- Globalni ekonomski izgledi nisu baš tako tmurni kao što se procenjivalo pre samo tri meseca, izjavio je portparol Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Geri Rajs.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, JIM LO SCALZO
Foto: Epa, JIM LO SCALZO

Rajs je to obrazložio pozivajući se na bolje pokazatelje od očekivanih iz Kine i drugih naprednih ekonomija.

Rajs je međutim dodao, na redovnom brifingu za novinare u četvrtak, da su ukupni globalni izgledi i dalje izazovni kao rezultat pandemije koronavirusa i njenog uticaja na mnoge ekonomske sektore, prenosi Rojters.

Situacija je i dalje "nesigurna" u mnogim zemljama u razvoju i na tržištima u usponu, osim u Kini, istakao je on, napominjući da je MMF zabrinut zbog porasta nivoa duga.

Fond treba da objavi novi izveštaj o svetskim ekonomskim perspektivama 13. oktobra. MMF je u junu dodatno produbio prognozu pada globalnog BDP-a za 2020. godinu na 4,9 posto, u odnosu na aprilsku procenu o padu od 3,0 odsto.

Rajs nije iznosio nikakve nove cifre, ali je rekao da su nedavni podaci iz Kine i drugih razvijenih ekonomija bolji od očekivanih.

„Podaci koje dobijamo u u poslednje vreme ukazuju na to da su izgledi možda nešto manje sumorni nego u vreme ažuriranja izveštaja 24. juna, budući da su neki delovi globalne ekonomije počeli da beleže zaokret“, naveo je.

Dodao je da takođe da ima naznaka postepenog oporavka globalne trgovine nakon sveopšte blokade čiji je cilj bio suzbijanje širenja virusa.

"Naglasio bih ipak da opasnost nije prošla i da su izgledi i dalje vrlo izazovni, pre svega za mnoga tržišta u uspon u i zemljea u razvoju, uz izuzetak Kine", kazao je Rajs, napominjući da se mnoge od njih suočavaju s kontinuirano slabom domaćom i inostranom tražnjom, padom doznaka i prihoda od turizma.

"Sve u svemu, zabrinuti smo da ova kriza ne poništi napredak u smanjenju siromaštva postignut psolednjih godina i ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja”, rekao je Rajs, misleći na ciljeve UN utvrđene pre pet godina za iskorenjivanje siromaštva i nejednakosti.

strana 1 od 135 idi na stranu