Inflacija usporila zbog pada cena benzina

Inflacija je u Kanadi do jula porasla samo za 0,1 odsto zahvaljujući pre svega padu cena benzina za gotovo 15 procenata, pokazuju statistički podaci.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2020.

19:45

Inflacija usporila zbog pada cena benzina
Foto: D. Balšiæ, B92.net

Agencija za statistiku, naime, navodi da bi, ukoliko se iz kalkulacija izuzme benzin, stopa inflacije u julu bila 0,7 odsto, što je isti nivo kao u junu, te da je sporiji rast cena zasnovan na proizvodims široke potrošnje i uslugama.

Statistički podaci pkazuju da su cene avio-prevoznika u julu pale za 8,6 odsto, uz napomenu da su cene kod avio-prevoznika poslednji put pale u decembru 2015. godine.

Istovremeno, cene smeštaja putnika smanjene su za 27 odsto u odnosu na jul 2019.

Godišnje cene mesa rasle su sporije u julu nego u junu, što je uglavnom posledica povećanja proizvodnje nakon otvaranja pogona koji su bili zatvoreni zbog većeg broja slučajeva zaraze među radnicima.

Svi ovi iznosi su znatno ispod raspona koji Banka Kanade želi da ima prilikom postavljanja referentne kamatne stope. Banka, naime, cilja inflaciju između jednog i tri procenta, a kad je ona ispod toga banka teži da smanji stope kako bi podstakla ekonomiju. Nasuprot tome, kada je projektovanih vrednosti, banka podiže stope kako bi usporila trendove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: