Broj putnika raste, a avio-kompanije tek propisuju mere opreza

Broj putnika u avio-saobraćaju u SAD počeo je da raste i od 21. do 26. aprila njihov broj se uvećao za više od 30 odsto.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2020.

19:49

Broj putnika raste, a avio-kompanije tek propisuju mere opreza
Foto: Depositphoto, happyalex

Međutim, prva američka avio-kompanija tek pre nešto više od 24 sata uvela je obavezu da se na letovima nose zaštitne maske.

Prema podacima TSA - administracije zadužene za bezbednost saobraćaja u utorak je na svim aerodromima kontrolu prošlo 92.859 putnika, a u nedelju 128.975 - najviše od 3. aprila.

To je međutim, podsećaju, i dalje neznatan broj ako se zna da ih je prošle godine u isto vreme putovalo više od dva miliona.

Prošle nedelje američki mediji pisali su o šokiranim putnicima koji su po ulasku u prepun avion videli da ih pola ne nosi maske i da tako zbijeni moraju da provedu nekoliko sati na letu od Majamija do Njujorka, a očekivali su da pravila koja važe na zemlji važe i u vazduhu.

Ali na sreću već juče je situacija počela da se popravlja.

Džet blu je postao prva avio-kompanija koja zahteva od putnika da na svim letovima obavezo nose maske, kao i na čekiranju, ukrcavanju.

Po ugledu na njih to će uskoro učiniti i Amerikan erlajns, kompanija čiji su se putnici neprijatno iznenadili na letu do Majamija zbog nedostatka mera protiv koronavirusa te je čak, kako su navodili, i pilot izašao iz kokpita i izvinjavao se zbog neprijatnost i mogućih posledica.

Fotografije iz aviona AA na koima se vidi da nema ni traga od obećanja da će određena sedišta biti blokirana, obišle su medije uz podsećanje da su neke avio-kompanije u svetu preduzele mnogo ozbiljnije mere, kao merenje temperature, uzimanje briseva...

Amerikan erlajns je najavio da će uskoro početi da distribuira maske i sredstva za dezinfekciju ruku. Ta kompanija, kako su pisali mediji, samo pre nešto više od mesec dana jedva je dozvolila članovima posade da nose maske.

Delta će takođe ove nedelje početi da ostavlja maske dostupne onima koji lete a biće ih i na ulasku u avion.

Maske su od petka obavezne za kabinsko osoblje Junajteda, kompanja će im obezbeđivati hirurške maske ali će oni sami moći da nose i svoje.

Putnici kompanije Džet blu dobijaće mejlove pred let u kojima će ih kompanija podsetiti na obavezu nošenja maske, a od pravila će biti izuzeta mala deca.

Amerikan erlajns je najavio da će poboljšati i pojačati čišćenje aviona ove nedelje.

Avio-kompanije danas lete s 95 odsto manjim kapacitetom nego u aprilu prošle godine.

Nošenje maski je odnedavno obavezno širom SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: