Košta: Bez zajedničkog odgovora, budućnost EU upitna

Portugalski premijer Antonio Košta izjavio je da pokušaj Holandije da blokira ekonomsku podršku u borbi protiv koronavirusa dovodi u pitanje budućnost EU.

Svet

Izvor: B92

Subota, 11.04.2020.

08:20

Košta: Bez zajedničkog odgovora, budućnost EU upitna
Foto: Epa,MAURITZ ANTIN

"Ako u ovim uslovima nije moguće da Evropa osigura zajednički odgovor na ovaj izazov, to je znak za veliku zabrinutost onima koji veruju u Evropu", rekao je Košta u petak u intervjuu za portugalsku agenciju lusa.

On je zapitao da li "neko želi da bude izostavljen iz EU ili evrozone".

"Naravno, mislim na Holandiju. Postoji najmanje jedna zemlja u Evrozoni koja ne želi da shvati zajednička valuta implicira i zajedničke napore", dodao je on, prenosi Rojters.

Ministri finansija EU nakon tri dana pregovora postigli su u četvrtak dogovor o sveobuhvatnom ekonomskom odgovoru na krizu COVID-19.

Zemlje članice Evrozone nisu ni ovoga puta uspele da postignu dogovor oko zajedničkog zaduživanja, odnosno tzv "evrobveznica", na kojima su insistirale Italija , Španija i Francuska, a čemu se čvrsto protive Holandija i Nemačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: