Erdoganov megaprojekat podelio državu: "Izdaja Istanbula"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da će uskoro biti raspisan tender za projekat Kanal Istanbul.

Svet

Izvor: B92, Deutsche Welle

Ponedeljak, 09.03.2020.

10:32

Erdoganov megaprojekat podelio državu:
Foto: Epa, Erdem Sahin

"Odlučni smo u tome da naša zemlja dobije Kanal Istanbul", rekao je Erdogan u obraćanju tokom svečanog otvaranja dela auto-puta Severna Marmara, čija će ukupna dužina iznositi 400 kilometara.

"Na ovaj način smanjujemo saobraćajnu gužvu u našem Istanbulu, jednoj od najvećih svetskih metropola. Danas vam na raspolaganje stavljamo deo auto-puta u dužini od 29,5 kilometara", rekao je Erdogan i dodao da je putna infrastruktura veoma važna za napredak svake zemlje.

"Auto-putevi koje smo do sada izgradili jasno pokazuju napredak koji je Turska postigla", rekao je Erdogan.

Podsetio je na činjenicu da je Turska već odavno otplatila sav dug Međunarodnom monetarnom fondu.

"Turska se u naše doba oslobodila okova koje su nam stavili na noge. Nemamo nameru da ikada više pokucamo na ta vrata", dodao je Erdogan.

Projektom Kanal Istanbul je planirana izgradnja novog kanala između Mramornog mora i Crnog mora radi jačanja sigurnosti pomorskog saobraćaja. Planirano je da kapacitet Kanala Istanbul bude skoro trostruko veći od kapaciteta Bosforskog kanala, piše TRT.

Novim kanalom kroz Istanbul bi dnevno na siguran način prolazilo do 185 brodova, a trenutno kroz Bosfor plovi između 118 i 125 brodova.

Nadležno Ministarstvo životne sredine i urbanizma Turske izdalo je potrebne saglasnosti za taj megaprojekat kojim će se znatno rasteretiti transport opasnih materija kroz Bosfor.

Planirano je da izgradnja Kanala Istanbul počne ove, a bude završena krajem 2025. ili početkom 2026. godine.

Ne žele svi kanal

Ipak, kritičari, među kojima i gradonačelnik Istanbula, upozorili su na velike troškove izgradnje, kao i potencijalno ekološko uništavanje Mramornog mora. Ova oblast je, kako je navela Unija komora turskih inženjera i arhitekata, od vitalnog značaja za morske životinje i ptice selice.

Socijaldemokrata Ekrem Imamoglu iz partije CHP postao je gradonačelnik Istanbula a time i gospodar gradskog budžeta. On je prvi gradonačelnik u poslednjih 25 godina koji ne dolazi iz Erdoganove partije AKP. On se usprotivio planiranoj gradnji kanala.

Imamoglu kaže da je projekat "izdaja Istanbula" i naziva ga "ubilačkim".

Više od 70.000 ljudi potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, ali je on ipak dobio dozvolu za gradnju. Procene pokazuju da će projekat uticati na 200.878 stabala i štetno uticati na nivo kiseonika u Crnom moru. Gradnja kanala bi ugrozila složen ekološki sistem regiona.

"Pejzaži sa dinama na severu grada u okviru kojih su zaštićene šume, prirodni parkovi, potoci i pašnjaci su važni za ekološki sistem, jer su oni stanište stotina biljnih i životinjskih vrsta", upozorava ekspert za životnu sredinu Doganaj Tolunaj sa Univerziteta Istanbul.

Ozbiljno narušavanje tog sistema moglo bi da ima ekonomske posledice: "Ribari u Crnom moru i poljoprivrednici morali bi da napuste region", dodao je, prenosi Dojče vele.

Tome treba pridodati i ogromne troškove izgradnje. Zvanično se govori o 11,5 milijardi evra. Stručnjaci međutim predviđaju da će gradnja kanala koštati mnogo više. Projekat se sprovodi "na leđima poreskih obveznika", kritika je CHP - najveće opozicione stranke u Turskoj.

"Nedostaje mu i ekonomska opravdanost", kaže ekonomista Mustafa Sonmez.

Kritičari upozoravaju da bi kanal mogao negativno da utiče i na tektonske pukotine koje se nalaze duboko u zemlji – kao i da bi mogao da rezultira povećanim rizikom od zemljotresa. Kancelarija za katastrofe i krizne situacije (AFAD) ne podržava ove navode i kaže da ne postoji povezanost između rizika od zemljotresa i izgradnje kanala. To međutim ne zvuči ubedljivo za mnoge stanovnike grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: