Španija snizila projekcije rasta: Ove godine očekuju rast privrede za 2,1 odsto

Španska tehnička vlada srezala je projekcije rasta domaće privrede u okviru nacrta planova budžeta dostavljenih EK i povećala procenu budžetskog deficita.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.10.2019.

11:17

Španija snizila projekcije rasta: Ove godine očekuju rast privrede za 2,1 odsto
Madrid FOTO: Depositphotos, bloodua

U dokumentu je navedeno da će privreda Španije, kako se očekuje, ove godine porasti za 2,1 odsto, što je niže u odnosu na prethodnu prognozu od 2,2 odsto.

Za 2020. godinu, prognozira se rast od 1,8 odsto nakon prethodno projektovanog rasta od 1,9 odsto.

Špansko Ministarstvo ekonomije je saopštilo da je smanjenje prognoze rasta "gotovo u potpunosti" posledica promene metodologije načina na koji Španija izračunava svoj bruto domaći proizvod.

Iz Ministarstva poručuju i da bi prognoza za 2020. mogla biti revidirana ako i kada Španija bude u stanju da formira vladu i usvoji budžet u parlamentu.

Zvanični Madrid je zadržao prognozu budžetskog deficita za 2019. godinu na ciljanih 2,0 odsto BDP-a, ali je povećao za 2020. godinu na 1,7 odsto BDP-a sa prethodnih 1,1 odsto BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: