Ekološka zaštita bez pesticida: Patke na poljima pirinča

U određenim delovima sveta nekada su se divlje patke koristile za zaštitu biljaka od korova, a kako se čini, taj trend je ponovo zaživeo.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.09.2019.

13:37

Ekološka zaštita bez pesticida: Patke na poljima pirinča

Svesni svih negativnih posledica koje po životnu sredinu ima upotreba pesticida, u Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Bangladešu, Vijetnamu, Iranu, Tajlandu i na Filipinima su se ponovo okrenuli rešenju koje im je poznato već vekovima, te su mnogi poljoprivrednici potpuno izbacili pesticide iz upotrebe.

Osim što divlje patke predstavljaju zdraviji, dokazano su i uspešniji način zaštite biljaka koji rezultuje bogatijim usevima, prenosi Energetski portal.

Bez obzira na vremenske uslove, patke svakog jutra plivaju duž polja pirinča i jedu korov i insekte. Hrane se čak i semenom korova, što sprečava da se korov dalje razvije. Korov upija hranljive materije iz podloge, čime smanjuje njenu količinu dostupnu pirinču, zbog čega i jeste opasan. Patke ne jedu biljku pirinča, a njihov izmet ostaje kao đubrivo, te poljoprivrednici imaju višestruku korist i mogućnost da pirinač u potpunosti gaje bez veštačkih dodataka.

Slična praksa se koristi i na jugu Francuske i u vinogradima u Južnoj Africi. Vinogradarima pomažu indijske patke trkačice, za koje poljoprivrednici veruju da su, ukoliko su psi čovekovi najbolji prijatelji, one čovekovi najbolji pomoćnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

13 h

Podeli: