Nova tehnologija: Plastika umesto fosilnih goriva

Nemačka hemijska kompanija BASF razvila je tehnologiju hemijske reciklaže plastičnog otpada koji je do sada spaljivan ili skladišten na deponijama.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 23.12.2018.

11:04

Nova tehnologija: Plastika umesto fosilnih goriva
(Foto: Thinkstock)

Tako da će od sada on moći da se koristi u proizvodnji kao zamena za fosilna goriva.

Kako je saopšteno iz BASF-a, zahvaljujući kompanijskom projektu ChemCycling, od plastičnog otpada, poput mešovite i neočišcene plastike, termohemijskom obradom će se proizvoditi sintetički gas ili ulja.

Dobijene reciklirane sirovine se mogu koristiti u BASF-ovoj proizvodnji i tako delimično zameniti fosilna goriva, navodi se u saopštenju.

"Odgovorno korišćenje plastike je ključno za rešavanje svetskog problema otpada. Ovo se odnosi ne samo na kompanije, već i na institucije i na potrošače. Hemijskom reciklažom želimo značajno da doprinesemo smanjenju količine plastičnog otpada”, naveo je Martin Brudermiler, predsednik Izvršnog odbora i glavni direktor za tehnologiju kompanije BASF.

BASF je, zajedno sa 10 kupaca iz raznih industrija, već proizveo prve proizvode, koji podrazumevaju pakovanja za mocarelu, delove za frižider i panele za izolaciju. Proizvodi dobijeni putem ChemCycling projekta imaju ista svojstava kao proizvodi dobijeni od fosilnog goriva.

Iz kompanije najavljuju da kao sledeći korak planiraju da proizvode dobijene putem ChemCycling projekta plasiraju na šire tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

21 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

14 h

Podeli: