Koliku cenu će Iran platiti za svoju naftu

Iranski predsednik Hasan Rohani poručio je da njegova zemlja nikada nije želela tenzije u regionu i da ne želi nevolje na globalnim vodenim putevima.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Kako je rekao, neće lako odustati od svojih prava na izvoz nafte.

Rohani je, u saopštenju objavljenom na njegovom zvaničnom vebsajtu, rekao i da je povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom "nezakonito" i da je lopta "u dvorištu Evrope" kad je reč o održavanju veza sa Teheranom, prenosi Rojters.

Istovremeno, savetnik iranskog predsednika kaže da, ako američki predsednik Donald Tramp želi razgovore s Rohanijem, onda mora da se ponovo pridruži međunarodnom nuklearnom sporazumu s tom zemljom, iz kojeg se jednostrano povukao ranije ove godine.

Tramp je u ponedeljak izjavio da bi se sastao sa Rohanijem ukoliko iranski predsednik to želi, podseća AP.

Rohanijev politički savetnik Hamid Abutalebi rekao je danas da bi "oni koji veruju u dijalog kao metod rešavanja sporova u civilizovanim društvima trebalo da se posvete tim sredstvima", prenela je iranska poluzvanična novinska agencija ISNA.

Iransko rukovodstvo je prethodno isključilo mogućnost razgovora "jedan na jedan" sa Trampom nakon njegove odluke da povuče SAD iz sporazuma, u skladu sa kojim su Iranu ukinute neke sankcije u zamenu za ograničenje nuklearnog programa Teherana.

strana 1 od 167 idi na stranu