Potrebne im 42 eskadrile - ceo svet u borbi za posao veka

Indija se raspituje o 110 borbenih aviona kod nekoliko kompanija. To bi, kako piše Blumberg, bio najveći posao te vrste u svetu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2018.

09:28

Potrebne im 42 eskadrile - ceo svet u borbi za posao veka
(Foto: Thinkstock, ilustracija)

Vazduhoplovne snage Indije informišu se o borbenim avionima s jednim i dva motora, ali uslov je da bar 85 odsto njih bude proizvedeno u Indiji.

Kada se svi uslovi zadovolje, pobednik „trke“ će potpisati ugovor vredan najmanje 15 milijardi dolara.

Ova azijska država krenula je u nabavku novih borbenih aviona još 2007. godine. Borbene letelice važne su za IAF koja ima zastarele MiG-ove. Kako piše list, potrebne su im bar 42 eskadrile kako bi mogli da se nose s pretnjom koju im potencijalno predstavljaju Pakistan i Kina.

Kako predviđa Blumberg, za taj posao nadmetaće se verovatno švedski SAB, američki Lokid Martin, fransuski Rafal, američki Boing, a možda i ruski UAC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: