Drastično obaraju cene dizelaša, ko će najviše da strada?

Pojedine zemlje i gradovi već su najavili uvođenje zabrana za dizelaše i benzince, međutim ove mere počeće da uvode tek 2025. pa i 2040. godine.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2018.

13:04

Drastično obaraju cene dizelaša, ko će najviše da strada?
Foto: Thinkstock

Mnogo veću neposrednu pretnju dizelašima predstavlja odluka koju će sud u Nemačkoj doneti ovog četvrtka, prenosi T-portal.

Naime, nakon što je Folksvagen pre tri godine priznao varanje na testovima emisije izduvnih gasova, ekološko udruženje DUH u Štutgartu je tužilo Dizeldorf zbog nedopuštenog nivoa čestica u vazduhu koje nadilaze propise EU.

Nakon što je sud u Štutgartu odobrio uvođenje zabrane saobraćaja dizel automobilima kao meru za osetno smanjenje štetnih čestica u vazduhu, savezne pokrajine s jakom automobilskom industrijom žalile su se na odluku, i slučaj dovele do Saveznog vrhovnog suda, koji bi ovu odluku mogao da učini konačnom.

Analitička kuća Evercore ISI procenjuje kako bi u tom slučaju pad vrednosti polovnih vozila za 5 odsto mogao proizvođačima automobila doneti gubitak od 1,6 milijardi evra.

Pritom analitičari u Bernstin riserču veruju kako bi najteže stradali Pežo i Reno, koji imaju najveći deo dizelaša u flotama. Dajmlerovu globalnu flotu čini 38 odsto dizelaša, BMW-ovu 35 odsto, a Folksvagenovu paletu proizvoda, prema izveštaju iz 2016, čini tek 26 odsto dizelaša.

Podsetimo, nije samo VW varao. I japanski Nisan je još jedan u nizu proizvođača automobila koji su varali na testovima o emisiji štetnih izduvnih gasova iz svojih vozila.

Nemački proizvođač luksuznih automobila Dajmler manipulisao je emisijama štetnih gasova u gotovo milion automobila sa dizel motorom, javljaju nemački mediji. Sumnja se da je Dajmler u svoja vozila instalirao uređaj koji pokazuje znatno manju emisiju azotnih oksida, ali samo u slučaju kada je automobil podvrgnut strogim testovima u laboratorijskim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: