EU Dojče banci: Sami ste krivi, rešite sad

Šef Evrogrupe Jerun Dajselblum upozorio je nemačku Dojče banku da će morati da reši sopstvene probleme.

Svet

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

18:07

EU Dojče banci: Sami ste krivi, rešite sad
Foto: Tanjug/AP

On je poručio da najveća nemačka banka mora da preživi bez državne pomoći.

Dajselblum je, takođe, kritikovao zahtev američkih vlasti za dobijanje odštete od Dojče banke u iznosu od 14 milijardi dolara, nazivajući tu sumu previsokom, prenosi agencija Frans pres.

"Sama kompanija (Dojče banka) mora dovesti stvari u red. U Evropi je sada zakonski definisano da banke moraju same da rešavaju sopstvene probleme", rekao je Dajselblum uoči sednice holandskog parlamenta u Hagu.

"Zahtev za isplatom odštete u iznosu od 14 milijardi dolara apsolutno znači da će problem sada biti pogoršan i da će morati da budu preduzete dodatne mere kako bi se ojačao bilans stanja Dojče banke", poručio je on.

Nakon vesti da pojedini klijenti povlače novac sa računa, akcije najvećeg nemačkoj zajmodavca, Dojče banke, dramatično su pale danas na Frankfurtskoj berzi, povukavši za sobom i ostale evropske banke i svetske berze.

Investitori su reagovali na vest da američko Ministarstvo pravde (DoJ) potražuje od Dojče banke 14 milijardi dolara, kao i na protivrečne izveštaje nemačkih medija o tome da će Berlin pružiti pomoć uzdrmanoj banci ako bude potrebno, što je od ponedeljka počelo da potkopava tržišnu vrednost te finansijske institucije, prenosi Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: