Turski "čobanin" posvađao Koka Kolu i Pepsi

Kompanija u vlasništvu Hamdija Ulukaja najveći je izvoznik grčkog jogurta na američko tržište. Spekuliše se da giganti žele deo kolača ove kompanije.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2015.

09:52

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Hamdi Ulukaja turski emigrant koji je 2005. godine u Grčkoj osnovao kompaniju “Čobani” nije ni sanjao da će njegova kompanija postati globalno preznotnatljiv brend za koji će se otimati veliki Pepsi i Koka Kola.

Naime, Čobani je samo nekoliko godina od osnivanja zagospodario američkim tržištem s najprodavanijim grčkim tipom jogurta. Kako ovaj jogurt ima veći udeo proteina od drugih vrsta, Ulukaj svoje proizvode promoviše kao zdravu hranu, a u ovoj nekeda maloj kompaniji svoju priliku za opstanak na tržištu i zaustavljanje stagnacije vide takođe Pepsi i Koka Kola.

Postoje spekulacije kako su ta dva giganta u pregovorima za investiranje u "Čobane", a da bi ono moglo biti teško, oko tri milijarde dolara, prenosi Rojters reči anonimnih izvora koji su upoznati sa situacijom.

Obe kompanije se spominju kao izgledni investitorima zbog svojih ranijih akvizicija u sektoru hrane, gde je Pepsi vec poznat igrac među mlečnim proizvodima. Osim toga, kompanija Koka Kola ove godine je započela distribuciju mlečnog proizvoda FairLife. Iako su izvori takođe upozorili da je zainteresiranih za kupovinu udela u "Čobane" čak i više, za sada niko od predstavnika kompanija nije želeo da komentariše ove navode.

Koka Kola i Pepsi na meti su sve glasnijih upozorenja o štetnosti svojih proizvoda a ovo je možda jedan od načina kojim žele da osiguraju svoje pozcije na tržištu.

Srećna okolnost po njih je što "Čobanim"a trebaju investitori jer kompanija planira širenje distrubutivnog lanca i razvijanje proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

16 h

Podeli: