Poljacima događaj godine budžet EU

Za Poljake je događaj 2013. godine bio dogovor o budžetu Evropske unije za naredni period od 2014. do 2020. godine.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.12.2013.

14:48

Default images

A kao retko kada oko tog izbora složili su se i vlada i obični poljski gospodin Kovalski.

Za većinu Poljaka protekla godina nije donela jedan veliki događaj koji bi dao pečat celoj godini kao što je to, recimo, 2010. bila tragična avionska nesreća kraj Smolenska u kojoj je zajedno sa 95 putnika visoke državne i vojne delegacije i članova posade poginuo i tadašnji predsednik Poljske Leh Kačinjski.

Prema redovnoj anketi agencije CBOS, čak 55 odsto Poljaka ne može da se seti nekog ključnog događaja ove godine, a 25 odsto smatra da se ništa važno nije ni desilo.

Kod onih koji su ipak našli događaj godine, preovlađuje izbor usvajanja budžeta EU za period 2014-2020. i 105,8 milijardi evra stavljenih na raspolaganje Poljskoj koja tako kao i u prethodnom budžetskom periodu i u narednom ostaje najveći primalac sredstava iz zajedničke evropske kase.

Premijer Donald Tusk, koji je juče napravio bilans dve godine svoje druge vlade i odgovarao na pitanja Poljaka na Tviteru, takođe je kao događaj godine naveo evrofondove iz kojih će do 2020. godine Poljska finansirati svoj razvoj i smanjivanje zaostajanja za "starom" Evropom.

Jesenas je u rekonstrukciji vlade premijer Tusk nagovestio da će poslednje dve godine njegove vlade do izbora 2015. biti u znaku evropskih fondova, pošto je na mesto vicepremijera i istovremeno jednog velikog ministarstva regionalnog razvoja i saobraćaja uzdigao dotadašnju ministarku odgovornu za podelu evropskog novca, Elžbjetu Bjenjkovsku.

Poljska do 2020. godine ima na raspolaganju iz evropske kase 105,8 milijardi evra što je za 4,5 milijardi više nego u prethodnom periodu.

Od toga za kohezionu politiku namenjeno je 72,9 milijardi evra, a poljoprivrednicima 28,5 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: