Šef Gasproma loš prognozer?

Šef ruskog Gasproma Aleksej Miler očekuje novo poskupljenje nafte, mada se do sada nije proslavio u predviđanju budućih događaja na naftnom tržištu.

Svet

Izvor: B92

Subota, 29.06.2013.

12:15

Default images

Miler tvrdi, pozivajući se na mišljenja stručnjaka, da bi cena severnomorske nafte mogla da se uveća na 150 dolara po barelu, sa sadašnjih oko sto dolara, ali nije precizirao u kom bi se periodu to moglo dogoditi.

Miler smatra da do oštrog rasta cene najvažnije energetske sirovine može doći ukoliko bude opadala proizvodnja nafte u zemljama severne Afrike, prenosi portal Lenta.ru, uz napomenu da se glavni rukovodilac Gasproma do sada nije proslavio u predviđanju budućih događaja na naftnom tržištu.

On je, kako navodi portal, u junu 2008. godine, svega nekoliko meseci uoči izbijanja velike globalne finansijske krize, izjavio da bi cena nafte mogla da raste i do nivoa od 250 dolara za barel.

U trenutku kada je Miler dao tu izjavu naftni barel je koštao 138 dolara, a tržišna cena nafte se krajem te i početkom naredne godne drastično smanjila, tako da je najvažnija energetska sirovina potkraj 2008. vredela i trostruko manje nego šest meseci pre toga.

Prema navodima Lenta.ru, Miler je polovinom 2008. predviđao i da će se tržišna vrednost Gasproma uvećati u relativnoj bliskoj budućnosti na oko bilion dolara. U stvarnosti je, međutim, kapitalizacija ruskog naftnog giganta ove godine smanjena na ispod sto milijardi dolara.

Najnovija prognoza Milera o kretanju budućih cena nafte sasvim je suprotna očekivanju stručnjaka ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja.

Zamenik ruskog ministra ekonomskog razvoja, Andrej Klepač, izjavio je protekle sedmice da će se cena severnomorske nafte smanjiti krajem ove ili početkom iduće godine, na ispod sto dolara po barelu.

Cena sirove nafte za julski i avgustovski rok isporuke, na dve indikativne berze u Njujorku i Londonu, kretala se na samom kraju poslovanja u ovoj sedmici u rasponu od 96,5 do nešto više od 102 dolara za barel, prenosi agencija AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: