Vesti -

Zbogom šalteri - zdravo MIA

Prvi četbot MIA (Municipal Intelligent Asistent) lokalnih samouprava u Srbiji i BiH je baziran na veštačkoj inteligenciji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, MikeDotta
Foto: shutterstock, MikeDotta

On je omogućio da gotovo 80.000 građana Sombora, Šapca, Bijeljine i Laktaša dođe do željenih usluga bez odlaska na šalter gradske uprave, saopštio je danas NALED.

Kako je navedeno, sa četbotom su obavili 142.000 konverzacija za nešto više od godinu dana. Digitalna asistentkinja "MIA" (Municipal Intelligent Asistent) nastala je u okviru projekta koji su sproveli GIZ i kompanija Saga, u saradnji sa NALED-om i PKRS, u okviru programa nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

"MIA pruža brže odgovore i štedi vreme i novac građanima i zato bi trebalo svi da je koriste", poručeno je na završnoj sednici projekta "Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i Bosni i Hercegovini".

Četbot od oktobra 2021. godine pomaže građanima Šapca da dođu do poreskih uverenja, uverenja iz matičnih knjiga i knjige državljana, kao i da ostvare pravo na dečiji ili roditeljski dodatak. dok u Somboru pruža informacije o dečijem dodatku i poreskim uverenjima, poreskom dugu i izdavanju uverenja o izmirenim poreskim obavezama.

"Na početku "MIA" je bila samo pružalac važnih informacija, ali se to promenilo, te od oktobra 2022. godine, kada su građani sve četiri lokalne samouprave dobili mogućnost putem četbota poruče izvode iz matičnih knjiga i da im isti stignu na kućnu adresu, broj korisnika je porastao za deset puta", rekla je direktorka za dobru upravu u NALED-u Ana Ilić.

Najnovija usluga, kako navode, jeste zakazivanje termina za zaključenje braka u Šapcu, dok će privrednici u Šapcu i Somboru moći na ovaj način da saznaju sve što ih interesuje o razvijanju biznisa u gradu, podsticajima, taksama i naknadama.

"GIZ je zajedno sa kompanijom "Saga", koja je razvila ovu platformu, podržao ovaj projekat da bi mogli u potpunosti da iskoriste sve prednosti koje donose inovativna digitalna rešenja", navela je projektna menadžerka u GIZ-u Amira Omanović.

Ovakve inicijative, objašnjava direktor kompanije "Saga" Milen Janjić, dokazuju korisnost primene veštačke inteligencije i približavaju je građanima. Najveća prednost četbota je njegova dostupnost građanima 24 sata sedam dana u nedelji, kroz poznate kanale, objašnjavaju u NALED-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.