Vesti -

Vučić: Suficit u IT sektoru 800 miliona evra, prosečna plata 127.000

Beograd -- Vrednost izvoza Srbije u IT sektoru je 1,4 milijarde evra, a suficit čak 800 miliona evra, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA EFE ROBERT GHEMENT
Foto: EPA EFE ROBERT GHEMENT

On je dodao da je u tom sektoru u Srbiji zaposleno oko 70.000 ljudi, a da je prosečna plata 127.000 dinara.

"I kada dovedete 'Brose' u Pančevo, gde će neto plata biti 1.900 evra, kada otvorite MTU u Pazovi… to je taj viši nivo koji tražili. Kada zapošljavate ljude, imate drugu, treću platu u porodici… ", rekao je Vučić za TV Pink.

On je naveo da je bilo teško dovesti fabrike u neka mesta Srbije, gde je ljudima trebalo obezbediti posao, poput Krupnja, Lebana…, gde zapravo nema svih uslova koije investitori traže.

"Da li je moguće da dovedete 'Brose' u Lebane? Pa, nije, već negde pored Beograda, Novog Sada..", primetio je Vučić i dodao da se zato, primera radi, dodatno ulaže u Lebane, u Caričin grad, u infarstrukturu, kako bi, možda, u to mesto došao još jedan, manji, ali snažniji investitor.

Dodao je i da se prvi put desilo za vreme korone da jedna domaća građevinska kompanija, koja je gradila juče otvoreni NTP Niš, rekla da veruje da je država stabilna, ali da će sama finansirati deo radova, dok ne prođe epidemiološka kriza.

Podsetio je i da je prosečan minimalac sa 15.700 dinara 2012. godine, prošle godine povećan na 30.200 dinara, što je “strahovit skok”.

"Razumem privatnike, kojima je teško da to plate. Moramo da brinemo o radničkim pravima, ali moramo da pružimo i najbolje uslove onome ko podiže zemlju, pa se trudimo da tu pronađemo najbolje rešenje", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.