Srbija

Ponedeljak, 05.02.2024.

20:00

Vučić: Ukupan BDP svih ostalih na Zapadnom Balkanu manji je od srpskog

"Srbija će imati 100 milijardi evra BDP uskoro", najavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92.net

Vučić: Ukupan BDP svih ostalih na Zapadnom Balkanu manji je od srpskog
Ilustracija: Depositphotos/Jirsak

Predsednik Srbije izjavio je večeras da je Srbija apsolutno fiskalno i finansijski stabilna.

"Srbija je apsolutno fiskalno i finansijski stabilna, danas imamo preko 25 milijardi evra deviznih rezervi, a pre 12 godina je bilo 10,2 milijarde evra, imamo preko 4 milijarde evra na računu, 40 tona zlata u trezorima", rekao je Vučić na TV Hepi.

"Imamo preko 4 milijarde evra na računu, što nemaju ni mnogo veće zemlje. Imamo, odnosno naša Er Srbija ima 87 avio-linija do 34 zemlje na 4 kontinenta. Uskoro ćemo ići i za Šangaj i Majami direktno. Nema mesta na letovima do Lisabona i Dubaija", istakao je predsednik Srbije.

"Imamo 4,2 miliona dolazaka stranih turista, a prihodi su nam tri i po puta veći od turizma, danas imamo 2 milijarde i 550 miliona", naglasio je on.

"Za nas je od presudnog značaja da se bavimo Ekspom, da nastavimo da gradimo puteve", rekao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je za Srbiju od presudnog značaja da se bavi ekonomijom i da stvari idu napred i istakao da je vrednost bruto domaćeg proizvoda Srbije 69,5 milijardi evra, a da svi zajedno na zapadnom Balkanu imaju manje.

"Za nas je od presudnog značaja da se bavimo ekonomijom, da čuvamo zemlju, da guramo stvari napred, da otvaramo fabrike, da radimo puteve, da radimo pruge i da pokažemo da smo u stanju da sačuvamo ono što smo uspeli da izgradimo u prethodnom periodu", rekao je Vučić na TV Hepi.

Vučić je istakao da je ukupan bruto domaći proizvod svih ostalih na Zapadnom Balkanu manji od srpskog bruto domaćeg proizvoda.

"Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija imaju mnogo više stanovnika nego Srbija. Srbija ima 69,5 milijardi bruto domaći proizvod, a oni svi zajedno 67. Samo da to imate u vidu. I dve trećine svih investicija je u Srbiji, 63 odsto svih stranih direktnih investicija je u Srbiji. Preko 55 odsto izvoza je iz Srbije sa zapadnog Balkana. Samo da vidite kolika je ekonomska dominacija Srbije", rekao je Vučić.

On je podsetio da je Srbija bila četvrta u regionu kada je postao predsednik Vlade Srbije. "I po platama, u ovom trenutku, na potpuno zdravim osnovama, uz rekordnu zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost, mi dostižemo Crnu Goru po visini plata. A imali su 50 odsto veće plate kada sam postao predsednik vlade. Oni su imali 495 evra, a mi smo imali 330 evra. A to kaže Svetska banka, to kaže MMF", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

22 h

Podeli: