Vesti -

Vlada frilenserima predlaže neoporezivi iznos od 384.000 din

Beograd -- Vlada Srbije je iznela novi predlog za uređenje poreskih obaveza frilensera.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, vinnstock
Foto: Depositphotos, vinnstock

Po predlogu, koji je urađen nakon ponovljenih konsultacija sa Udruženjem frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) i Udruženjem radnika na internetu, uveo bi se neoporezivi iznos od 384.000 dinara godišnje, za ceo obuhvaćeni period, saznaje Tanjug u Vladi Srbije.

To, kako se objašnjava u predlogu, znači da svi oni koji su zarađivali manje od oko 673.000 dinara godišnje ne bi imali nikakvih obaveza za protekli period.

U predlogu se navodi da bi svim frilenserima, bez obzira na delatnost, bili priznati normirani troškovi od 43 odsto ostvarenih prihoda, uključujući i neoporezivi iznos.

Ove pogodnosti bi se, sem za raniji period, primenjivale na sve prihode koji će se ostvariti zaključno sa 30. septembrom ove godine.

Poreska obaveza za protekli period bi bila utvrđena bez obračunate kamate za period pre donošenja rešenja, obaveze bi se izmirivale u periodu od 10 godina u 120 mesečnih rata, uz mogućnost prevremene otplate.

U slučaju kašnjenja u isplati određene rate obračunavala bi se samo kamata od dana dospeća do dana uplate.

Kada je reč o budućim plaćanjima, precizira se da bi se od 1. oktobra priznavali normirani troškovi od 54.900 dinara na kvartalnom nivou i da bi se porezi i doprinosi obračunavali kvartalno, umesto mesečno.

Ove godine očekuje se donošenje novog zakona kojim bi bila regulisana prava radnika zaposlenih na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.