Vesti -

Uskoro druga epizoda BIZcasta: Šta čeka srpske poljoprivrednike?

Uskoro samo na B92.net druga epizoda BIZcasta. Ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jelena Tanasković otkriva šta čeka srpske poljoprivrednike.

Izvor: B92.net / K. K.
Podeli

Predlogom budžeta za 2024. godinu, za poljoprivredu su opredeljena sredstva u ukupnom iznosu od 119 milijardi dinara, što predstavlja rekordan iznos do sada.

Ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković otkriva koji su to značajni projekti koji su realizovani u proteklom periodu, ali i šta u budućnosti čeka srpske poljoprivrednike.

"Svi stari dugovi zaključno sa 31.12.2023. godine će biti isplaćeni i to je ono što je predviđeno budžetom od 115 milijardi dinara i 2024. godine imamo budžet 105 milijardi dinara, plus 14 milijardi dinara samo za refakciju koja će biti vraćena poljoprivrednicima za kupovinu goriva. U tih 105 milijardi, 90 milijardi je čista subvencija", rekla je Tanasković.

"Mi smo 2022. i 2023. godine pustili 34 mere. Tih 34 mera pokriva svaki segment poljoprivredne proizvodnje. Ranije smo 2012. godine imali tri mere, imali smo hektare, genetiku i subvenciju po litri mleka. Tu je priča počinjala i završavala se. Danas, imate i voćarstvo i povrtarstvo i prmarnu biljnu, primarnu stočarsku proizvodnju, imate organsku biljnu i organsku stočarsku proizvodnju i naravno sve mere direktnih davanja", rekla je ministarka.

"Izmenjen je zakon i vrlo jasno smo u zakonu precizirali da ne može da bude korisnik subvencije onaj koji ima zemlju u vlasništvu, a ne obrađuje je. Mora da bude korisnik subvencije iz budžeta Republike Srbije isključivo i samo proljoprivrednik koji tu zemlju obrađuje. Ako ste vlasnik zemlje, a ne obrađujete je, ne možete da koristite subvenciju", objasnila je Tanasković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.