Umesto mazuta, grejaće nas slama

Srbija bi mazut i druge neekološke energente u toplanama mogla da zameni biomasom i sagorevanjem slame koja ostaje posle žetve na poljoprivrednim površinama.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.04.2015.

18:47

Default images
Foto: Freeimages.com

Potencijal biomase u Srbiji je visok, ali ne postoji ni jedno aktivno energetsko postrojenje koje radi na biomasu iako ima nekoliko projekta kogenerativnih postrojenja i toplana koje se pripremaju da rade koristeći biomasu kao energent.

Srbija raspolaže biomasom od oko 3,3 miliona tona ekvivalentne nafte, što je 64 odsto svih obnovljivih izvora, naveo je Vojislav Milijić iz Nacionalne asocijacija za biomasu Srbije i dodao da je potencijal poljoprivredne biomase procenjen na 1,7 miliona tona, a drvne na 1,5 miliona tona. Najviše poljoprivredne biomase se dobija od kukuruza, pšenice, suncokreta, soje i šećerne repe, naveo je Milijić.

Za veće korišćenje biomase, kako je istakao, neophodan razvoj tog tržišta, logističkih centara, sklapanje dugoročnih ugovora o obezbeđenju dovoljnih količina kvalitetne biomase u kontinuitetu, kao i veći prostor za njeno skladištenje.

Postoji dosta proizvođača peleta i drvne sečke , kao i korišćenja drveta kao ogreva, ali je to prilično neefikasno, ukazao je Milijić.

Preduzeća i toplane u Srbiji, korišćenjem slame kao energenta, mogla ostvariti značajne uštede u troškovima goriva i istovremeno postati konkurentniji na tržištu.

Drvna biomasa se kod nas najviše koristi u zapadnoj Srbiji i na tom području su već potpisani sporazumi za zamenu mazuta biomasom u pet toplana.

Nekoliko privatnih preduzeća je zainteresovano za zamenu i ugradnju novih kotlova na sagorevanje slame, a među njima toplana iz Novog Bečeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: