Tražnja za keš kreditima nikad veća: "Uzmite ga da vam reši problem, a ne da napravi novi"

U Srbiji je porasla tražnja za gotovinskim kreditima, a svedoci smo i istorijski najniže referentne kamatne stope.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Petak, 21.01.2022.

17:24

Tražnja za keš kreditima nikad veća:
Foto: Amnaj Khetsamtip/Shutterstock

TV Prva je istraživala zbog čega je to tako, a upitala je i Beograđane da li bi uzeli keš kredit.

Međutim, iako većina kaže da ne bi uzimala gotovinski kredit, tražnja za njim je – nikad veća. Koje su prednosti keš kredita?

"Prednost keš kredita u odnosu na druge, skuplje oblike zaduživanja kao što su kreditne kartice i dozvoljeni minus je kamatna stopa koja je niža i manje ćete platiti putem keš kredita nego putem kreditne kartice", kaže urednik Kamatice Dušan Uzelac.

Bankari kažu da je više razloga zbog kojih je porasla tražnja za keš kreditima.

"Jedan je svakako rast prosečnih plata i rast kupovne moći stanovništva. Drugi razlog su niske kamatne stope, nikada povoljnije, tako da i to je još jedan od faktora koji je interesantan građanima zato možete da, to što želite da kupite - kupite sa mnogo manje troška", kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

Kamate danas jesu povoljnije, ali se kredit ne uzima kada su niske ili visoke kamatne stope već kada pojedinac to sebi može da priušti.

"Definišite ratu koju možete sebi da priuštite, a onda će ona definisati rok na koji ćete otplatiti kredit. Nema poente da se zgrčite i za godinu dana otplatite nešto što bi bilo preteško. Bićete godinu dana u drami u otplaćivanju kredita", dodaje Dušan Uzelac.

Savet stručnjaka je da, ukoliko se odlučite za uzimanje gotovinskog kredita, sebi postavite pitanje koliko će to da košta. Ako već uzimate kredit, uzmite ga tako da vam on reši problem, a ne da vam napravi novi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: