Stigli su? Priština nabavila bajraktare TB2

Kosovske bezbednosne snage (KBS) sada raspolažu turskim izviđačko-borbenim besposadnim letelicama TB2 bajraktar, prenose mediji.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.05.2023.

09:36

Stigli su? Priština nabavila bajraktare TB2
Ilustracija: Shutterstock/hikrcn

Naime, kako je u petak objavljeno na internet-portalu radio-televizije Klan Kosova pozivajući se na neimenovane izvore u, kako se navodi, međunarodnim bezbednosnim krugovima, prištinska televizija iznela je informaciju da su KBS opremljene sa "oko 5“ letelica, što su, kako se komentariše, "kapaciteti koji prevazilaze potrebe ove formacije“, prenosi portal Tangosiks.

Klan Kosova dalje prenosi da su letelice, zajedno sa zemaljskim komandnim stanicama, isporučene iz Turske sedam meseci od kako je ugovor sa proizvođačem potpisao kosovski ministar odbrane Armend Mehaj.

Podseća se i da je interes za nabavku bajraktara pokazan početkom prošle godine kada je u poseti turskoj kompaniji Bajkar teknolodžis boravila kosovska predsednica Vjosa Osmani. Tangosiks je preneo i da je prethodna poseta kosovske delegacije proizvođaču bajraktara realizovana još 2. oktobra 2020.

Još uvek nema nikakve zvanične potvrde da su KBS zaiste dobile TB2, kako od prištinskih vlasti, tako ni od proizvođača ili turskih vojnih ili političkih zvaničnika. Ukoliko je tzv. Kosovo zaista dobilo ove letelice, to bi bio četvrti evropski korisnik bajraktara (uključujući Tursku) i ukupno šesti koji ih je zvanično ugovorio. Poslednji poznati kupac bila je Albanija, koja je u decembru prošle godine naručila tri letelice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: