Srpski startap preživeo kolaps SVB-a

Bankrot SVB-a je uzdrmao američko bankarsko tržište i izazvao paniku širom sveta.

Srbija

Izvor: Blic/Nada Matiæ

Subota, 25.03.2023.

10:30

Srpski startap preživeo kolaps SVB-a
Ilustracija: Depositphotos/Jirsak

Klijenti ove banke su uglavnom IT kompanije i startapi, te se ona smatra najvažnijom bankom upravo tehnoloških kompanija.

Jedan takav srpski startap se direktno suočio sa krizom kroz koju je ova banka prošla, pretrpevši pravi pakao. Bilo je neizvesno, ali srećom, novac su povukli na vreme.

Kompanija Connect the Dots (CTD) jedna je od naših najuspešnijih "startap" kompanija i u svom portfoliju ima višemilionske investicije. Luka Trikić, jedan od osnivača ove kompanije, "Blic govori o agoniji tokom bankrotstva ove američke banke proteklih dana.

Njegova kompanija je klijent SVB-a od samog osnivanja 2018. godine. Na pitanje zašto je izabrao baš ovu banku ističe pogodnosti koje nudi za poslovanje kakvo je njegovo.

"SVB je manje-više industrijski standard za startapove pokrenute u Silicijumskoj Dolini. Investitori savetuju da se tu drži novac, i oni daju neke specifične pogdnosti za startapove“, rekao je Trikić.

Hitni sastanci i neizvesnost

Kako je kolaps ove banke bio iznenadan, mnogi su odmah pohrlili da podignu svoj novac, što je izazvalo veliki pritisak na ovaj bankarski sistem i neizvesnost u sutrašnjicu.

"Prvo su nastupili hitni sastanci između našeg finansijskog direktora i generalnog dirketora i investitora, i odlučeno je da se sačeka i vidi kako ce se situacija odvijati. Srećom, američka vlada je brzo reagovala i odlučila da ipak osigura sve depozite u SVB banci, tako da period neizvesnosti nije dugo trajao“, objasnio je sagovornik lista.

Dodao je da se procedura za podizanje novca nije ni malo promenila, te i da su pored prvobitnih poteškoća ipak dobili svoj novac.

"Imali smo jedan kratak period kada nismo mogli da dižemo novac, ali nakon toga stvar se vratila u normalu, barem sa strane gledišta korisnika banke“, rekao je on.

Trikić je istakao da je trenutno situacija stabilna i da bez smetnji koriste bankarske usluge "Banke Silicijumske doline".

Da li je novac u SVB sada stabilan?

Kada prođe krizna situacija, ne možemo da se ne zapitamo čemu i dalje ostanak u istoj banci i da li je kolaps opet moguć. Na to pitanje je Luka Trikiić objasnio da su za nastavak saradnje najvažnije dobre garancije.

"Garancije je dala američka vlada. Federalma korporacija za osiguranje depozita (FDIC) je jako mudro odlučila da će osigurati sve depozite u SVB banci, bez obzira na veličinu, jer bi u suprotnom nastalo dosta lančanih problema u američkim finansijama, a vrlo verovatno i u globalnim“, objasnio je.

Situacija se dosta smirila i dosta njih je ostalo klijent ove banke, ali reakcije kompanija su ipak podeljene, dok su najveće posledice pretrpeli investitori.

"Dosta startapova je odlučilo da svoj novac pomeri u druge banke, ili da barem to uradi za deo novca, međutim dosta ih je odlučilo da novac ostavi u SVB banci, tako da možemo da vidimo da vlada podeljeno mišljenje prema SVB banci trenutno. Sa strane korisnika banka se nije mnogo promenila, međutim investitori koji su investirali u ovu banku su kažnjeni, tako da će to definitivno izazvati dalje posledice, tačno koje, ostaje da vidimo“, objašnjava on.

Neizvesna budućnost poslovanja banaka

Luka Trikić je istakao da kolaps SVB banke neće mnogo promeniti poslovanje kompanija i startapova koji posluju u Americi, ali je upitno šta će biti sa bankrskim sektorom i investicionim fondovima generalno.

"Strategije i planovi se prave dugoročno, a zbog brze reakcije američke vlada ovaj događaj nije značajno poremetio poslovanje startapova, međutim, poslovanje bankarskog sektora i investicionih fondova koji investiraju u banke će se definitivno promeniti značajno“, zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: