Sredite dom uz državne pare: Uskoro nova pomoć, otkrivamo detalje

Građani u Srbiji uskoro će moći da računaju na novac od države i za ugradnju solarnih panela.

Srbija

Izvor: B92.net/A. Ristoviæ

Sreda, 19.01.2022.

08:11

Sredite dom uz državne pare: Uskoro nova pomoć, otkrivamo detalje
Ilustracija: lalanta71/Shutterstock

Naime, nakon što je započet projekat zamene stolarije i drugih predmeta u srpskim domaćinstvima, a za šta jednu polovinu sredstava izdvajaju građani, a drugu polovinu država i jedinice lokalne samouprave, slična stvar biće napravljena i kada su u pitanju solarni paneli.

"Ministarstvo rudarstva i energetike trenutno sprovodi dva Javna poziva za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, koje su predložili gradovi i opštine. Prvi se odnosi na mere energetske sanacije na omotaču objekta i grejanju objekta, a drugi na ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije na porodičnim kućama. Navedeni javni pozivi koji su u toku su u stvari pilot projekti, na osnovu kojih će ministarstvo moći da sagleda mehanizam raspodele sredstava i uoči eventualne nedostatke kako bi u narednim pozivima procedura dodele sredstava bila što jednostavnija i brža", navode za B92.net u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Kada će građani moći da se prijave?

Kako dodaju, u okviru poziva koji se tiče finansiranja programa za ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije na porodičnim kućama, jedinice lokalnih samouprava su počele da raspisuju javne pozive za privredne subjekte koji izvode radove na ugradnji solarnih panela za proizvodnju električne energije, a svaka jedinica lokalne samouprave ima svoje interne procedure koje je potrebno da završi i ispuni pre objavljivanja javnog poziva.

"U skladu sa pravilnikom JLS o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe sufinansiraće se mera nabavke i ugradnje solarnih panela, pratećih nosača panela, neophodne instalacije za proizvodnju električne energije. Do sada su raspisani pozivi u 29 JLS od ukupno 37 JLS kojima su dodeljena sredstva za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Nakon završenog Javnog poziva za privredne subjekte, evaluiranja i objave preliminarne liste kao i konačne rang liste izabranih privrednih subjekata raspisaće se javni pozivi za građane", kažu u resornom ministarstvu.

"Solarni paneli - investicija koja se isplati za nekoliko godina"; "Biće novca"

Dakle, raspisan je poziv za opštine i gradove, oni sada raspisuju pozive za firme koje će raditi ugradnju panela, a kada to bude gotovo, građani će moći da počnu da se prijavljuju za ovu vrstu pomoći.

Šta će tačno dobiti?

Na pitanje šta će tačno biti obuhvaćeno programom, naši sagovornici navode da će se sufinansirati mera nabavke i ugradnje solarnih panela, pratećih nosača panela, neophodne instalacije za proizvodnju električne energije, izrada neophodne tehničke dokumentacije, izveštaja izvođača radova o ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije, kao i izveštaja o ugradnji mernog mesta koji je u skladu sa zakonom neophodan prilikom priključenja na distributivni sistem električne energije.

Takođe, bespovratna sredstava (koja, kao što je već rečeno, iznose maksimalno 50 odsto vrednosti investicije, tako da država i opština/grad izdvajaju po 25 odsto) daju se za solarne panele kapaciteta do 6 kilovata.

Ko ima prednost?

Postupak za ocenjivanje pristiglih prijava i izbor korisnika sredstava vrši će se na osnovu liste prioriteta sastavljene bodovanjem prema kriterijumima:
• postojeće stanje termičke izolacije;
• postojeći način grejanja;
• postojeće stanje spoljne stolarije;
• K faktor zauzetosti površine za porodične kuće.

Ušteda - ostaje "samo fiksni trošak"

Podsetimo, kako je nedavno poručila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, prosečna potrošnja srpskog domaćinstva je 400 kilovat-časova, a prosečan račun iznosi oko 3.500 dinara.

"Obično se ugrađuju solarni paneli od 5 kilovata koji proizvode 430 kilovat-časova, što znači da će građani plaćati samo fiksni trošak ka distribuciji od 700 dinara", rekla je ona.

Navela je i da takav panel košta između 3.500 i 4.000 evra, a u proseku traje 25 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: