Biz - B92.net

"Srbija postaje članica malobrojnog kluba najinovativnijih zemalja sveta"

Beograd -- Ministarstvo finansija objavilo je danas na svojoj internet stranici Nacrt zakona o digitalnoj imovini i pozvalo zainteresovane da daju komentare i predloge.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug, Zoran Zestic
Foto: Tanjug, Zoran Zestic

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je prevashodni cilj donošenja ovog zakona otvaranje većih mogućnosti poslovanja privrednika.

"Zahvaljujući ovom zakonu, privrednici će lakše finansirati svoje inovativne ideje, a otvara se mogućnost za unapređenje likvidnosti i njihovo uključenje u tržište digitalne imovine. Inače, globalna vrednost digitalne imovine trenutno se procenjuje na više od 300 milijardi dolara, uprkos svim izazovima sa kojima se danas svetska ekonomija suočava", rekao je Mali.

Digitalna imovina, koja se ponekad naziva i kripto-imovina ili virtualna imovina, u Nacrtu je definisana kao digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja.

Najpoznatiji predstavnik digitalne imovine u svetu je bitkoin, a najčešća tehnologija na kojoj se digitalna imovina kreira je blokčejn tehnologija.

Donošenjem novog zakona, privrednici će imati na raspolaganju više inovativnih mogućnosti za razvoj svog poslovanja, kao što je izdavanje investicionih tokena u cilju prikupljanja kapitala ili pokretanja platformi za razmenu digitalne imovine.

"Usvajanjem zakona o digitalnoj imovini Srbija postaje članica malobrojnog kluba najinovativnijih zemalja sveta koje su prepoznale sinergiju novih tehnologija sa sektorom finansijskih usluga, i koje su odlučile da takvu singeriju podrže i unaprede kroz zakonodavni okvir, istovremeno obezbeđujući efikasnu zaštitu investitora, integritet finansijskog tržišta i finansijsku stabilnost zemlje", istakao je ministar finansija.

Srbija je prepoznata kao zemlja tehnološkog razvoja od strane vodećih svetskih izdanja kao što je britanski „The Economist“, a izradom zakona o digitalnoj imovini, Republika Srbija šalje jasan signal da nastavlja svoju lidersku poziciju u jugoistočnoj Evropi u finansijskim tehnologijama (Fintech) i digitalizaciji usluga u korist građana Srbije i njene privrede.

Nacrt zakona o digitalnoj imovini izradila je međuresorna grupa, koju čine predstavnici Ministarstva finansija, Кabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Narodne banke Srbije, Ministarstva privrede, Кomisije za hartije od vrednosti i Privredne komore Srbije, uz stručnu podršku članova inicijative Digitalna Srbija i Srpske blokčejn inicijative.

Poziv zainteresovanima da daju komentare i predloge nalazi se na sledećoj internet stranici Ministarstva finansija https://www.mfin.gov.rs/propisi/nacrt-zakona-o-digitalnoj-imovini/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.