Biz - B92.net

Srbija i Mađarska potpisale; "Za pet meseci – 1,8 milijardi evra"

Subotica -- U Subotici je danas potpisan sporazum između vlada Srbije i Mađarske kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Aritra Deb/Shutterstock
Foto: Aritra Deb/Shutterstock

Potpisivanju su prisustvovali ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peter Sijarto.

"Izmene i dopune sporazuma će u velikoj meri doprinositi smanjenju gužvi na našim graničnim prelazima koji postoje", rekao je Selaković na konferenciji za novinare posle sastanka sa Sijartom i potpisivanja sporazuma.

On je objasnio da je potpisivanje sporazuma uslovljeno i razvojnim projektom koji se odvija između Mađarske i Srbije, a to je izgradnja brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu.

"Podesćam da je 10. juna potpisan memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u oblasti energetike, koji podrazumeva skladištenje 500 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj što će Srbiji omogućiti da u periodu od 1. oktobra ove do 1. aprila naredne, lakše prolazi kroz energetsku krizu", dodao je Selaković.

On je preneo da je sa Sijartom razgovarao i o daljem razvoju ekonomske saradnje, kao i angažovanju na infrastrukturnim projektima regionalne saradnje.

Pročitajte još:

Mali: "Velika vest za građane Srbije - obezbedili smo" VIDEO/FOTO

Selaković je istakao da su Srbija i Mađarska u ovoj godini ozbiljno produbile ekonomsku saradnju koja je u odnosu na prošlu koja je bila rekordna, dostigla još viši novo.

"Naša ekonomsko-trgovinska razmena za pet meseci ove godine već je dostigla nivo od 1,8 milijardi evra", rekao je Selaković.

Sijarto je istakao da je prijateljstvo između dve zemlje istorijsko i da se svakim danom pišu nova poglavlja saradnje.

"U prvoj polovini ove godine udvostručili smo trgovinsku razmenu između dve zemlje, za 117 odsto. Najveći poduhvat je modernizacija pruge Beograd - Budimpešta. Radovi će kod nas početi 1. avgusta, što znači da ćemo morati da odredimo novi granični prelaz za železnički saobraćaj, gde ćemo moći da obezbedimo međunarodni promet robe", rekao je Sijarto.

On je naveo da će železnićki robni promet prolaziti kroz Reske, gde će se se obavljati i granična kontrola u međunarodnom železničkom saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.