Biz - B92.net

Srbi nadmašili Kineze, sve prodaju Ikei

Ćuprija -- Ćuprijska firma “Standard furniture Serbia“ celokupnu godišnju proizvodnju od 3,5 miliona evra, izveze u šoping-molove švedske “Ikee“ širom sveta.

Izvor: Blic
Podeli

Najpoznatiji su po oklagijama. Rade ih po upustvima “Ikeinih“ dizajnera, a nedeljno proizvedu i isporuče 10.000 oklagija.

“Reč je o oklagijama koje sredinom drveta imaju metalnu šipku, te se sa manje napora radi sa testom u kuhinji. Inače, proizvodnju oklagija započeli smo pre dve godine, a jedini konkurent u tom poslu sa “Ikeom“ su nam Kinezi, koje smo uspeli da nadmašimo po kvalitetu i ceni“, kaže Svetlana Lukić, suvlasnik firme.

“U proizvodnji je zaposleno preko 70 odsto žena. Odgovornije su, bolje i brže rade, uvežbanije i pedantnije su od muškaraca, hoće da rade, bar je tako u našem slučaju. Trebaju nam ljudi koji će raditi svoj posao odgovorno“, ističe direktor Trkulja.

Nema prodavnice “Ikee“ na pet kontinenata koja nema bar jedan drveni deo proizveden u Ćupriji.

“Devastirana farma goveda ćuprijske šećerane pretvorena je u pogone za preradu drveta. Sada tu u nekoliko hala radi 220 radnika. Zarade su redovne, kao i izmirivanje svih obaveza prema državi. Dnevna prerada je na nivou od 60 kubika najkvalitetnije bukovine sa Kučajskih planina“, kaže drugi suvlasnik Edin Dacić.

Nemaju zalihe, niti magacin gotove robe jer se sve što se proizvede isporučuje na nedeljnom nivou, a plaćanje je u roku od 30 dana.

Sem pomoći SIEPA od 135.000 evra, nisu imali drugu pomoć države i opštine, a kako kažu, Privredna komora Srbije i ne zna da postoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.