Biz - B92.net

Rekord u Srbiji - više od 200

Voz sa mernim kolima Nemačkih železnica za testiranje brze pruge od Beograda do Novog Sada, dostigao je brzinu od 201,5 kilometara na sat.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Matthew Nichol/Shutterstock
Ilustracija: Matthew Nichol/Shutterstock

To je rečeno Tanjugu u Infrastrukturi železnice Srbije.

Voz je tu brzinu dostigao u petak u popodnevnim časovima, kako kažu, bez ikakvih teškoća u funkcionisanju i saobraćaju.

Prvi put brzina od 200 kilometara na sat ostvarena je prilikom saobraćaja voza za testiranje na deonici brze pruge između Stare Pazove i Nove Pazove. Tom prilikom brzinomer u specijalnoj lokomotivi koja je za potrebe testiranja brze pruge u Srbiji stigla iz Nemačke zabeležio je maksimalnu brzinu od 201,5 kilometara na sat.

Testiranje se odvija prema utvrđenoj dinamici i biće nastavljeno i narednih dana.

Vučić: "Oborili smo rekord – 181 kilometar na sat, istorija Srbije" VIDEO/FOTO

Voz Nemačkih železnica svakodnevno obavlja veći broj vožnji na prvoj srpskoj brzoj pruzi.

U glavnoj železničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu, u funkciji je nova Telekomanda za saobraćaj vozova velikih brzina, odnosno Dispečerski komandni centar, u kome stručne službe Infrastrukture železnica Srbije i izvođača radova neprekidno prate funkcionisanje saobraćaja na brzoj pruzi i testiranja koja se obavljaju, kažu u srpskim železnicama.

Dinamička testiranja na pruzi za brzinu do 200 kilometara na sat od Beograda do Novog Sada počela su 17. januara, a dan kasnije stigla su i specijalna merna kola kompanije Nemačkih železnica "Deutsche Bahn Systemtechnik", koja je angažovana za realizaciju ovog posla.

Stigla merna kola u Beograd, počinje testiranje FOTO

Testiranje brze pruge obavlja se fazno i po deonicama duž cele brze pruge Beograd-Novi Sad, a planirano je da ova faza ispitivanja traje do 4. februara 2022. godine.

Testiranja se obavljaju svakodnevno u periodu od 7 do 17 sati odnosno u vidnom delu dana i u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja na pruzi Beograd-Stara Pazova-Novi Sad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.