Puštanje saobraćaja u martu; "Do Budimpešte za 3 i po sata"

Komercijalni saobraćaj brzom prugom na relaciji Beograd – Novi Sad biće pušten u martu.

Srbija

Izvor: Tanjug, Beta

Četvrtak, 13.01.2022.

09:45

Puštanje saobraćaja u martu;
Ilustracija: Matthew Nichol/Shutterstock

To je danas najavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Govoreći za TV Pink on je istakao da takvo svoje uverenje temelji na tome da faza dinamičkog testiranja te novoizgrađene pruge počinje 17. januara.

Naveo je da će se tom brzom prugom od Beograda do Novog Sada stizati za pola sata, a u perspektivi do Subotice za sat i po, dok će putovanje do Budimpešte trajati tri i po sata.

Uskoro: Od Beograda do Novog Sada – 200 na sat; železnicom ponovo i do Ljubljane?

Momirović je rekao da će do Novog Sada saobraćati najmoderniji Štadlerovi vozovi sa brzinama do 200 kilometara na sat.

Testiranje menja režim u saobraćaju

Dakle, kako je i juče najavilo preduzeće Infrastruktura železnice Srbije, u ponedeljak 17. januara počinju dinamička testiranja na pruzi za velike brzine do 200 kilometara na sat Beograd – Novi Sad.

Planirana dinamička ispitivanja novoizgrađene brze pruge obavljaće Infrastruktura železnice Srbije u saradnji sa specijalizovanom kompanijom Nemačkih železnica Dojče ban sistemteknik (Deutsche Bahn Systemtechnik). Testiranje brze pruge će se obavljati fazno i po deonicama duž cele brze pruge od Beograda do Novog Sada, a planirano je da ova faza ispitivanja traje do 4. februara.

U Srbiji se rekonstruiše oko 300 kilometara pruga: Evo gde se sve radi

Testiranja će se obavljati svakodnevno u vremenskom periodu od 7.00 do 17.00. Zbog toga će svakodnevno od 17. januara do 4. februara, u periodu od 6.30 do 17.30, biti obustavljen železnički saobraćaj na pruzi Beograd – Novi Sad, uključujući vozove iz sistema beogradske gradske železnice BG voz, kao i vozove na relacijama od Beograda za Rumu, Šid i Zvornik. Za vreme dinamičkih testiranja na trasi brze pruge Beograd – Novi Sad u funkciji će biti dva putna prelaza, i to u železničkoj stanici Batajnica (Ulica carice Jelene i Šangajska ulica) i u Кamendinu (Ulica Jurija Rakitina). Oni će povremeno biti zatvarani u vreme prolaska mernih kola kojima će se obavljati dinamičko testiranje brze pruge.

Na ova dva putna prelaza biće angažovana Saobraćajna policija MUP-a Srbije, koja će biti zadužena za nesmetano funkcionisanje drumskog saobraćaja preko pruge. Infrastruktura železnice Srbije je upozorila sve učesnike u drumskom saobraćaju na putnim prelazima Batajnica i Кamendin da poštuju saobraćajnu signalizaciju i propise, posebno kada ovi putni prelazi budu povremeno zatvarani zbog prolaska mernih kola za dinamičko testiranje brze pruge Beograd – Novi Sad, kako bi se sačuvala bezbednost saobraćaja i zaštitili ljudski životi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: