Biz - B92.net

Problem sa Pejpalom samo na lokalu

Povodom informacija da je Pejpal povukao opciju za prijem novca u Srbiji, zbog zakonskih prepreka, iz Narodne banke Srbije saopšteno je da to nije tačno.

Izvor: B92
Podeli

"Nakon obelodanjivanja pomenute informacije, Narodna banka Srbije je neposredno kontaktirala predstavnike PayPal-a koji su jasno izneli da pomenuta informacija nije tačna i da se eventualne prepreke uvođenju nesmetanog servisa prijema novca ne mogu dovesti u vezu sa navodnim ograničenjima koja nameću domaći propisi", kažu iz NBS.

Iz centralne banke podsećaju da su više puta do sada ukazivali javnosti na to da je uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca radi naplate iz inostranstva u skladu sa domaćim zakonodavstvom i da nije potrebno dodatno menjati domaće propise (Zakonom o deviznom poslovanju), a taj stav je iznosila i u neposrednim zvaničnim kontaktima s PayPal-om.

"Isto tako, grubo suprotstavljanje istini predstavlja i tvrdnja da je Narodna banka Srbije "prikrila kroz saopštenje da ne postoje nikakve zakonske regulative koje bi sprečile rad ovog servisa u zemlji”. Centralna banka Republike Srbije je od samog usvajanja izmena i dopuna Zakona o deviznom poslovanju u 2012. godini uvek jasno isticala da su plaćanja i naplate preko PayPal-a dozvoljene radi naplate iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu, ali ne i između rezidenata u zemlji", saopštila je NBS.

Dodaje se da je NBS ukazivala i da odgovornost za eventualnu naplatu u devizama između rezidenata korišćenjem servisa institucije elektronskog novca neće snositi Pejpal već rezidenti koji učestvuju u takvoj transakciji.

Plaćanje i naplata po osnovu kupoprodaje roba i usluga između rezidenata u Srbiji (preduzeća, preduzetnika i građana) ne spada u platni promet sa inostranstvom i obavlja se samo u dinarima.

Podsetimo, kako je objavio Start-it, Pejpal je jutros potvrdio da je ta usluga nakon samo tri dana povučena zbog nepredviđenog problema.

"Na žalost, moramo da vas obavestimo da usled nepredviđenog problema, opcija za primanje novca više neće biti dostupna. Budite uvereni da već radimo na rešavanju ovih problema. Za sada, kroz svoj PejPal nalog nećete biti u mogućnosti da primite naplatu zbog finansijskih regulativa vaše zemlje koje moramo da poštujemo", navodi se u odgovoru korisničke službe PejPala, a preneo je Start-it.

Foto: paz.ca / Flickr.co

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.