Preminuo tvorac "plazme" i "domaćice"

Tvorac popularne "domaćice" i jedan od autora recepture "plazma" keksa Petar Tutavac preminuo je u 88. godini.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.02.2022.

10:00

Preminuo tvorac
Ilustracija: Johny Black/Shutterstock

Tutavac je rođen 1934. u Podgradini nedaleko od Opuzena (danas opština Slivno). Sa trinaest godina je završio pletarski zanat u Opuzenu i postao KV radnik pletar. Tada je nekoliko godina pleo korpe u kojima se nosio hleb.

Godine 1949. preko sindikata se javio na kurs za keksara u Zagrebu koji je raspisala fabrika Kraš, gde su on i još jedan polaznik izučili keksarski zanat. Zanimljivo je da je bio prvi školovani keksar u tadašnjoj Jugoslaviji. Zatim je otišao u vojsku, a nakon povratka zaposlio se u Krašu.

"Kraš je tada bio jedina konditorska industrija i sve ostale koje su se kasnije pojavljivale potekle su od njega", rekao je tada Petar, koji je uz rad pohađao višu Krašovu školu za inženjera konditora u proizvodnji.

Njegov diplomski rad i prvenac u konditorskoj industriji bila je "domaćica". Keks je kasnije doživeo različite varijacije, ali osnova je ostala ista kakvu je zamislio Petar Tutavac u svom diplomskom radu pedesetih godina prošlog veka.

Petra Tutovca je iz Hrvatske doveo Miloš Reljin, na predlog tadašnjeg direktora Momčila Filipovića, osnivača kompanije Bambi.

"Šezdesetih godina prošlog veka krenuo sam u potragu za najboljim keksom u Evropi. Posle godinu dana obilaska svih fabrika, put me doveo do Milana, gde sam na velikoj reklami video 'plazmon'. Taj keks se topio u ustima. Presekao sam i odlučio da se bavim samo tim keksom", govorio je Filipović.

Dok je tražio podršku za izgradnju keksare u Požarevcu, Filipović je istovremeno tragao i za stručnim kadrom. Obraća se Milošu Reljinu, koji na preporuku dovodi Petra Tutovca iz Hrvatske. Upravo njegovo ime vezuje se za početak proizvodnje plazma keksa u Srbiji. Radio je u maloj proizvodnji keksa, gde nije bio zadovoljan. On tada sa porodicom dolazi u Leskovac. Kada je došao, imao je diplomu majstora za proizvodnju keksa, koju je dobio na kursu u fabrici Kraš. U međuvremenu je napredovao i posle sistematizacije postao tehnički direktor.

Ubrzo je pokrenuta akcija za izbor imena fabrike u Požarevcu. Naziv Bambi su dali roditelji i deca na tom konkursu. Nagrada je bilo porodično letovanje na moru. Plazmi je Filipović dao ime. Tutavac je stvorio brojne poslastice, prvi u Jugoslaviji napravio grisine i bio prvi stručni majstor keksar u bivšoj državi.

Tutavac nijedan svoj proizvod nije patentirao.

"To su bila neka druga vremena, kada se znanje nije skrivalo nego se delilo. Sve što sam radio, sve moje recepture i proizvodi, rađeni su pod imenom Bambi tehnologije. Uvek sam smatrao da sve to pripada narodu, da se tako jača društvena snaga i ugled naše zemlje na domaćem i svetskom tržištu. Bila su to vremena kada su važila neka druga pravila i odnosi među ljudima. Ma meni je dobro i ovako, ja sam srećan čovek", rekao je u svom poslednjem razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, preneo je portal 021.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: