Poreska uprava nudi olakšice – evo za koga VIDEO

Firme koje obavljaju istraživanje i razvoj sada mogu koristiti nove podsticaje i olakšice koje su u primeni od 1. marta 2022. godine.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2022.

14:15

Poreska uprava nudi olakšice – evo za koga VIDEO
Foto Printskrin, TV B92

Olakšice su namenjene poslodavcima koji obavljaju svoje delatnosti u oblasti istraživanja i razvoja.

"U cilju povećanja investicija u istraživanje i razvoj novih proizvoda i usluga, Vlada RS se opredelila za uvođenje nove podsticajne mere za poslodavce koji obavljaju poslove istraživanja i razvoja. Od 1. marta uvedena je nova olakšica za poslodavce koji obavljaju poslove istraživanja i razvoja i za zaposlene koji su neposredno i direktno angažovani na poslovima istraživanja i razvoja. Olakšica se odnosi na oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosaa", objasnio je Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Uštede koje poslodavci ostvaruju olakšicama vezane su za porez na zarade i doprinosa. Odnose se na oslobađanje od obaveza plaćanja dela poreza i doprinosa za zarade istraživča.

"Poslodavci u okviru svoje delatnosti koji obavljaju istraživanje i razvoj mogu biti oslobođeni plaćanja 70% poreza na zarade i 100% doprinosa za PIO", rekao je Agatunović

Istakao je da Poreska uprava poziva sva pravna lica da koriste navedenu olakšicu.

Kako bi firma stekla prava na poresku olakšicu, prvo mora da ispuni uslove.

"Kako bi poslodavac ostvario navedeno pravo, mora se zaključiti ugovor sa radnikom na određeno ili neodređeno vreme, za ta lica koja će obavljati poslove istraživanja i razvoja. Odnosno, to lice mora imati status zaposlenog radnika kod konkretnog poslodavca", objasnio je.

Olakšice za cilj imaju stvaranje povoljnih uslova.

Za više informacija, pogledajte video prilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: