Por gradi, od arbitraže ne odustaje

Kompanija Por nije odustala od arbitraže i odštete od oko 70 miliona evra za raskidanje ugovora o koncesiji za autoput Horgoš-Požega.

Srbija

Izvor: Beta, Novosti

Sreda, 18.01.2012.

10:08

Default images

To je izjavio član Upravnog odbora te austrijske građevinske grupe Valter Reckercugel.

On je novinarima u Beču kazao da je arbitraža o raskidu ugovora još u toku i da ne može da iznese više detalja o postupku.

"Por nije menjao ništa u zahtevu za odštetu od 71 milion evra za raskidanje koncesije za autoput Horgoš-Požega. Informacije o zamrzavanju arbitraže su samo glasine i proces je u toku", kazao je Reckercugel, koji je i direktor Pora za centralnu i istočnu Evropu. Kako je precizirao, u arbitražnom postupku pred Međunarodnom trgovinskom komorom u Parizu Vlada Srbije i Por su do sada razmenjivali dokumenta kojim potkrepljuju svoje tvrdnje.

Novosti saznaju da će prvo ročište pred arbitražom u Parizu biti održano od 7. do 9. marta ove godine.

Austrijske kompanije Alpina i Por, uprkos mnogobrojnim velikim projektima na kojima su angažovane u našoj zemlji, tako nisu odustale od odštetnog zahteva Srbiji.

Iako je Alpina, kao jedan od koncesionara, u februaru 2010. godine najavila da će spor u Parizu zamrznuti na godinu dana jer joj je dodeljen posao na izgradnji obilaznice oko Dimitrovgrada, to se nije desilo.

Naime, od pokretanja arbitraže u maju 2009. godine postupak se vodi bez prekida i do sada su suprotstavljene strane razmenile podneske. Vlada Srbije je formirala pravni tim koji će učiniti sve da zaštiti interese Srbije. To što je Srbija sudskom odlukom uspela od koncesionara da naplati bankarsku garanciju od 10 miliona evra, u Poru ne vide kao adut naše zemlje da dobije spor i na arbitraži.

"Prema međunarodnim pravilima, u slučajevima arbitraže važi princip tajnosti i detalji se ne iznose u javnost dok traje postupak, tako da ne možemo da otkrivimo kako će naš pravni tim zastupati Srbiju u ovom sporu. Spor nijednog trenutka nije bio zamrznut", kaže Savka Mangović, zamenik javnog pravobranioca.

Vlada Srbije raskinula je početkom 2009. godine ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa od Horgoša do Požege, pošto koncesionari, austrijske građevinske kompanije Por i Alpina, nisu do kraja 2008. uspele da obezbede finansiranje projekta.

Alpina i Por su u maju 2009. podnele zahtev za arbitražu zbog raskida ugovora.
Koncesionari, čija zajednička kompanija se zove Sever-jug autoput, traže obeštećenje koje je preliminarno procenjeno na 71 milion evra i koje bi trebalo da bude kompenzacija za troškove pripremnih radove i naknada za gubitak profita.

Ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega u martu 2007. godine potpisala je Vlada Srbije u kojoj je premijer bio Vojislav Koštunica. Prema ranijim procenama vrednost koncesije za autoput Horgoš-Požega je oko 1,5 milijardi evra.

Koncesija je trebalo da se izda na 25 godina, a obuhvatala je izgradnju leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnju autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: