Vesti -

Pogodite cenu: Najskuplji kvadratni metar u Srbiji prodat u Novom Sadu

Beograd -- U Srbiji su pandemija i ograničavanje poslovanja zbog nje u 2020. uticali na poslovne subjekte više nego na cene poslovnog prostora.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Andrey_Popov/Shutterstock
Foto: Andrey_Popov/Shutterstock

Sledi li nam jagma za garažama: Srbi ih sve češće kupuju, gde je najviše porastao promet?

Preplaćene nekretnine: "Ne možete oglasiti Rakovicu za 2.000 evra po kvadratu" VIDEO

Trendovi na tržištu nekretnina: Možete da spustite cenu stana koji kupujete i do 30 odsto

Naime, prema podacima RGZ, registrovano je 2.397 kupoprodaja poslovnih prostora, svega dva procenta manje u odnosu na 2019. godinu.

Prometovani su lokali, kancelarije, poslovni prostori za koje nije utvrđena delatnosti skladišni i magacinski prostori.

Najviše prometa poslovnih prostora realizovano je na teritoriji opština Novi Sad –288, Novi Beograd –166, Vračar –99, Raška –97, Zvezdara –94, Stari grad –82, Subotica –54, Kragujevac –53, Čukarica –48, Voždovac –47 itd.

Poslovni prostor: od 59 do rekordnih 11.026 evra

Cene prometovanih poslovnih prostora bile su od 59 do 11.026 evra po kvadratu, koliko je plaćen poslovni prostor u Novom Sadu (Ulica Modene). To je ujedno i najskuplje plaćen kvadratni metar u Srbiji za 2020. godinu.

Ni Beograd ne zaostaje mnogo po maksimalnoj dostignutoj ceni za kvadrat poslovnog prostora, sa okruglo 11.000 evra po kvadratu, koliko je plaćena za lokaciju Braće Jugovića. Istovremeno su minimalne postignute cene u ta dva grada gotovo identičene, ali i tu prednost ima Novi Sad sa 138 evra po kvadratu, dok je minimalna cena u Beogradu bila 137 evra.

Svi ostali upravni okruzi daleko zaostaju po tom kriterijumu, ali se ističe Raški, gde je dostignuta maksimalna cena kvadrata od 7.261 evro za kvadratni metar, dok je najniža maksimalna cena dostignuta u Severnobanatskom okrugu – 720 evra.

Najjeftiniji kvadrat poslovnog prostora bio je u Južnobanatskom okrugu, gde je minimalna zabeležena cena bila 59 evra za kvadrat.

Kod 96 odsto prometovanih poslovnih prostora je evidentirano gotovinsko plaćanje, u odnosu na četiri procenta prometa iz kreditnih sredstava.

Osim toga, 84 odsto prometa bilo je u evrima, a 16 procenata u dinarima.

Druge vrste nekretnina

Kada su u pitanju stanovi, najskuplji kvadrat stana u Srbiji u 2020. godini u novogradnji prometovan je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 9.632 evra po metru kvadratnom, dok je najviša cena po kvadratu stana u starogradnji plaćena 4.452 evra za stan u opštini Stari grad.

Na osnovu registrovanih ugovora u Registru cena nepokretnosti koji vodi Republički geodetski zavod, najskuplja garaža u Srbiji je na Kopaoniku.

Za garažu od 27 kvadrata je kupac izdvojio čak 90.000 evra, odnosno 3.333 evra po metru kvadratnom. I to nije jedino skupo plaćeno garažno mesto na toj planini, jer je i jedna garaža od 19 kvadrata plaćena 44.400 evra, piše u izveštaju RGZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.