Vesti -

Palma: Povećanje plata, gde to ima?

Jagodina -- Radnici jagodinske fabrike Konfecioni Andrea Serbija od 1. marta dobiće povećanje plata od 20 odsto, a oko 400 njih i rešenja o stalnom zaposlenju.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Pre godinu dana, kada je ova fabrika otvorena, bio je dogovor da zaposli 500 radnika, a zaposlila je 600, to govori da nemamo viška radnika u Srbiji, već loših menadžera", izjavio je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

Marković je okupljenim radnicima u proizvodnoj hali rekao i: "Vaše je rukovodstvo dokazalo da je sposobno". On je istakao da njegova današnja poseta toj fabrici, "nema veze sa vanrednim parlamentarnim izborima 16. marta".

Fabrika Konfecione Andrea Serbija počela je da proizvodi 12. marta prošle godine. Reč je o grinfild investiciji iz oblasti automobilske industrije vrednoj devet miliona evra. Država je po zaposlenim radniku dala 9.000 evra, dva puta po 4.500 evra, a ceo personal u fabrici je iz Srbije. Kompanija Konfecioni Andrea ima fabrike u Egiptu, Rumuniji i Tunisu, a ova u Jagodini je najveća. Proizvodi cirade za najveće evropske i svetske automobilske kompanije, kao što su Audi, BMW, Fijat, Sitroen, Pežo, Ford i Alfa Romeo. Fabrika ima obezbeđeno tržište za narednih 10 godina, izjavio je ranije direktor fabrike Darko Kitić. Skupština grada Jagodine italijanskom investitoru dala je zemljište besplatno, sa kompletnom infrastrukturom, uz uslov da zaposli radnike.

Marković je istakao da Jagodina prilikom dovođenja stranih investotora vodi računa da oni ne budu konkurencija srpskim preduzećima koja već rade i dodao da Konfecioni Andrea ima tržište u celoj Evropi.

"Fabrika ima budućnost i siguran sam da će 90 odsto vas ovde zaraditi penziju", rekao je Marković radnicima i napomenuo da su ovu i druge fabrike koje se grade u Jagodini, gradila domaća preduzeća iz Jagodine i drugih gradova Srbije.

U izgradnji fabrike Konfecioni Andrea Serbija učestovalo je više od 1.500 radnika iz Jagodine, a susedne fabrike Aunde - oko 700 radnika svih zanimanja.

Uz Konfecione Andrea, u Industrijskoj zoni narednog meseca počeće da radi i fabrika italijanske kompanije Aunde za proizvodnju automobilskih sedišta. Biće to posle 16. marta, dodao je Marković.

"Mogli smo da isforsiramo i da fabriku otvorimo sada, ali namerno nismo hteli da otvaramo fabrike do 16. marta, hoćemo posle izbora, jer naši Jagodinci znaju koliko se fabrika pravi ovde u našem gradu. Nismo to hteli da zloupotrebimo u političke svrhe", istakao je Marković.

On je dodao da će i Aunde zaposliti više od 200 radnika.

Čuo sam od menadžera Dejana Šiškovića da sa radnicima nema problema kao na početku i ja sam vam veoma zahvalan što ste pokazali da su Jagodinci vredni ljudi, dodao je Marković.

U Industrijskoj zoni, gde su Konfecione Andrea Serbija i Aunde, gradi se Fabrika kartona i kartonske ambalaže ruske kompanije Nort karton, fabrika za proizvodnju samolepljivih traka italijanske kompanije Vibak.

Marković je posetio i fabruku Aunde, gde se privodi kraju montiranje opreme i mašina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.