Vesti -

Naknade banaka i preko hiljadu evra

Beograd -- Poslovne banke u Srbiji su do kraja trećeg kvartala ostvarile 27,6 milijardi dinara po osnovu prihoda od naknada naplaćenih stanovništvu i privredi.

Podeli

Ostvareni prihodi su veći od ukupnog profita poslovnih banaka u Srbiji, što je iznenađujuće, imajući u vidu da su kamate osnovni izvor prihoda, ali i ukazuje na važnost ovih naknada za ostvarivanje profita banke.

Sedam poslovnih banaka u Srbiji je ostvarilo prihode od naknada veće od milijardu dinara, deset poslovnih banaka između 500 miliona i milijardu dinara, dok je svega šest poslovnih banaka ostvarilo prihode od naknada niže od 100 miliona dinara.

Na listi poslovnih banaka koje su naplatile najviše naknada se nalaze Banka Inteza sa pet milijardi dinara, Poštanska štedionica sa 3,5 milijarde i Komercijalna banka sa 3,2 milijarde dinara. Najviše naknade ovih banaka mogu se velikim delom pripisati i ogromnom broju klijenata, koje ove banke imaju u svom portfelju.

Najmanje prihoda od naknada su ostvarile dve srpske banke sa centralama na Kosovu i Metohiji, Razvojna banka Vojvodine, Oportjuniti banka, Moskovska banka i Jubmes banka. Sve navedene banke su ostvarile prihode od naknada manje od 100 miliona dinara.

Poslovne banke naplaćuju različite vrste provizija i naknada od privrede i stanovništva. Visina naknada i provizija se kreće od najnižih, za obradu naloga za prenos ili menjačke poslove, do najviših, za obradu kreditnih zahteva. Njihova cena se kreće od 5.000 dinara do nekoliko stotina hiljada dinara, zavisno od vrste kredita i visine kredita.

Tako za gotovinski kredit u visini tri hiljade evra, naknada poslovne banke može dostići visinu od 105 evra. U slučaju stambenog kredita u vrednosti od 75.000 evra, što je prosečna vrednost stambenog kredita za kupovinu stana u Beogradu, visina naknade poslovne banke može dostići neverovatnih 1.500 evra.

Uz naknade za obradu kreditnih zahteva, jedna od najskupljih bankarskih naknada je naknada za prevremenu otplatu kredita ili dela kredita. Naime, poslovne banke u slučaju ranije otplate zaduženja naplatiti 3-5 odsto naknade na sumu koju prevremeno otplaćujete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.