Vesti -

Mali: Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je danas Sporazum o pristupanju Srbije Programu jedinstvenog tržišta.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Sporazum je potpisao sa generalnom direktorkom za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Evropske komisije Kerstin Jorna.

Ceremonija potpisivanja održana je preko onlajn platforme, u skladu sa protokolom o onlajn ceremonijama na visokom nivou.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je Republika Srbija potpisivanjem današnjeg Sporazuma pristupila još jednom važnom programu Evropske unije i naglasio da naša zemlja još jednom pokazuje posvećenost da kao zemlja kandidat i buduća članica učestvuje u programima zajednice i na taj način jača konkurenciju i bolje se pripremi za punu integraciju na unutrašnjem tržištu.

"Učešćem u ovom programu, domaća mala i srednja preduzeća dobiće priliku da kroz različite instrumente podrške, a posebno kroz nastavak rada Evropske mreže preduzetništva u Srbiji, unaprede svoju konkurentnost, internacionalizuju svoje poslovanje i bolje se pripreme da odgovore izazovima jedinstvenog tržišta. Programom su predviđeni i posebni pozivi za razvoj klastera, turističke infrastrukture i preduzetništva mladih“, rekao je Mali.

On je istakao i da je uveren da će naše kompanije dobro iskoristiti mogućnosti koje im nudi Program jedinstvenog tržišta i pripremiti se da bolje odgovore na predstojeće izazove.

Potpisivanje Sporazuma o jedinstvenom tržištu predstavlja nastavak dugoročne saradnje sa EU u oblasti konkurentnosti, s obzirom na to da Srbija učestvuje u Okvirnim programima za konkurentnost i inovativnost od 2008. godine.

U prethodnom programskom ciklusu, kroz Program konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (2014-2020) - COSME, subjekti iz Srbije su mogli da konkurišu za sredstva iz budžeta EU ravnopravno sa organizacijama iz zemalja članica EU i postigli su značajne rezultate.

"Instrumenti garancije više nisu deo novog programa, iako su predstavljali glavni stub prethodnog COSME programa, ali bez obzira na to učešće u Programu jedinstvenog tržišta imaće pozitivan uticaj na dalje jačanje konkurentnosti MSP u Srbiji. Značajno je to da će doprineti realizaciji aktivnosti u okviru pristupnih pregovora, posebno u Poglavlju 20 – Preduzetnička i industrijska politika, za koje se očekuje da će uskoro moći da se zatvori“, naglasio je Mali.

Pristupanje Programu jedinstvenog tržišta omogućava preduzećima učešće u konkursima za realizaciju projekata koji doprinose konkurentnosti malih i srednjih firmi. Pravna i fizička lica Srbije će biti u ravnopravnom položaju sa organizacijama iz zemalja punopravnih članica EU prilikom konkurisanja za budžetska sredstva EU koja su obezbeđena kroz Program jedinstvenog tržišta.

Poseban značaj pristupanja Programu jedinstvenog tržišta ogleda se u nastavku projekta Evropska mreža preduzetništva koji predstavlja najveću mrežu koja pruža podršku malim i srednjim preduzećima i pomaže im da internacionalizuju svoje poslovanje i da se pozicioniraju na svetskom tržištu.

Srbija je od početka uključena u rad Evropske mreže preduzetništva, preciznije od 2008. godine. U prethodnih 15 godina više od 18.500 domaćih malih i srednjih preduzeća je koristilo usluge Evropske mreže preduzetništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.