Mali: Radulović bio velika greška

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali izjavio je da je imenovanje Saše Radulovića za ministra privrede bila velika greška.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 29.01.2014.

11:24

Default images

Mali je rekao da je Radulović "sramota za Srbiju" i da je trebalo da bude smenjen, a ne da se čeka da podnese ostavku.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da je Radulović poslednjih šest meseci radio samo na svojoj promociji, a da za srpsku privredu nije ništa učinio.

"Insistirao je na nekim zakonima, poput zakona o stečaju, koji bi u budućnosti samo osigurali neku njegovu ulogu, poput stečajnog upravnika", izjavio je Mali.

Prema njegovim rečima, bila je velika greška prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića što je predložio Radulovića na funkciju ministra privrede.

"Zar je problem što je neki zakon zaustavljen jer Vučić želi da razgovara sa radnicima i da ostvari socijalni dijalog, za razliku od Radulovića, koji radnike prezire?", rekao je Mali, koji je doskora bio Vučićev savetnik za privredu.

On je dodao da je Radulović mogao da učini nešto za reforme, ali da ništa nije uradio.

"Vučić je dao šansu Krstiću i Raduloviću, jedan se snašao, drugi očigledno nije. Koliko još juče pokušao je da stopira isplatu plata u Železari, u kojoj ima 5.000 zaposlenih", rekao je Mali.

Na pitanje novinara kad je shvatio da Radulović ne radi, Mali je odgovorio da sa njim nije razgovarao nekoliko meseci.

"Od novembra se nisam čuo sa njim, ali na osnovu jučerašnjeg obrazloženja ispalo je da su svi krivi i da svi koče reforme. Niko ga nije sprečavao da ih sprovede, ali se bavio samo zakonima koji ga interesuju i svojom promocijom", rekao je Mali i upitao da li neko može da navede barem jednog investitora kojeg je Radulović doveo.

Prema njegovim rečima, Vlada je zakasnila da smeni Radulovića i to je trebala da uradi ranije.

Na kraju, Mali je ocenio da će Radulović ostati upamćen "samo kao mali politikant".

U obrazloženju ostavke Radulović je naveo da je glavni kočničar reformi bio i ostao kabinet prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

"Minel zbog Radulovića nema investitora"

Zorana Mihajloviæ (Foto: Ministarstvo energetike)
Ministarka energetike i potpredsednica SNS-a Zorana Mihajlović tvrdi da je jedna slovačka kompanija bila zanteresovana da ulaže u preduzeće Minel, ali da šest meseci nisu mogli da postignu dogovor sa ministrom Radulovićem. "Ne razumem to, jer ako imamo preduzeća u restruktruiranju i ako je zadatak ministra privrede time da se bavi, a ima zainteresovanih investitora... Minel je samo jedna od primera, a bilo je drugih, kao što je Rafinerija Beograd za koju je bilo zainteresovanih investitora koji su hteli da ulažu", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je primetila da bi Ministarstvo privrede održalo jedan sastanak sa zainteresovanim investitorima i da posle toga sastanaka više ne bi bilo. Ministarstvo privrede to nije radilo. Bavilo se "ličnim kartama" preduzeća, dodala je ona, ocenivši da je to dobro, ali da je potrebna efikasnost i po drugim pitanjima.

"Nemam komentar za Radulovićevo obrazloženje, svako ima svoje mišljene o tome. Idu izbori, imaćemo novu vladu i radićemo brže, a kada vidimo da nešto ne funkcioniše, ja sam za to da se to kaže i da se završi sa tim", rekla je Mihajlovićeva u Privrednoj komori Srbije.

Ona je precizirala da je slovačcki ministar privrede, sa kojim je danas imala bilateralni sastanak, rekao da su slovačke kompanije zainteresovane da ulažu u Minel trafo i Minel transformatore.

DS: Ispitati Radulovićeve navode; SNS: Ispitati Radulovićeve radnje

Demokratska stranka zatražila je, s druge strane, od nadležnih organa da ispitaju sve nepravilnosti na koje je ukazao bivši ministar privrede Saša Radulović.

"Demokratska stranka zahteva od nadležnih organa da hitno ispitaju sve nepravilnosti na koje je ukazao ministar privrede, jer ovako ozbiljne optužbe za korupciju zahtevaju odgovor države", navodi se u saopštenju DS.

Prema oceni DS-a, ostavka Radulovića "najjasnije govori o načinu na koji Srbijom upravlja jedan čovek".

Ta stranka je od medija i stručne javnosti zatražila da se navodima Radulovića posvete na isti način kao što to čine kada su u pitanju neimenovani izvori koji optužuju funkcionere DS.

Na saopštenje demokrata ubrzo je reagovala Srpska napredna stranka, koja je zatražila da nadležni državni organi sprovedu hitnu istragu "različitih kriminalnih dela" doskorašnjeg ministra Saše Radulovića, dok je sprovodio stečajne postupke i "uništavao firme i fabrike po Srbiji".

SNS je u saopštenju zatražila i hitnu istragu "kriminalnih radnji" smenjenog gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

SNS je zatražila i da se ispitaju i svi navodi o kojima je, u obrazloženju ostavke na ministarsku funkciju, govorio "političar Saša Radulović".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

411 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: