Biz - B92.net

Magna se seli iz Češke u Srbiju

Odžaci -- U opštinu Odžaci, jednu od najnerazvijenijih u Vojvodini, stiže kanadska kompanija Magna siting, jedan od tri najveća svetska proizvođača delova za automobile.

Izvor: Press
Podeli

Magna će u radnoj zoni u Odžacima na proleće početi gradnju fabrike za proizvodnju presvlaka za automobilska sedišta, u kojoj će zaposliti 444 radnika.

„Magna, čije je evropsko sedište u Nemačkoj, ima 150 fabrika u 80 država u svetu, u kojima zapošljava oko 100.000 radnika. Ona proizvodi delove za BMW, Mercedes, Folksvagen i Ford. Ako fabrika bude radila kako treba i ako tržište bude normalno funkcionisalo, Magna će u Odžacima proizvoditi i automobilska sedišta i zaposliti više ljudi nego što je najavila", kaže član Opštinskog veća u Odžacima Danilo Šćepanović.

Najzaslužniji za dolazak Magne u opštinu Odžaci je privatni preduzetnik iz Ratkova Slobodan Koprivica, čiji prijatelj radi u toj kompaniji. On kaže da je iz čiste dobre volje, radi dobrobiti opštine, posredovao u dovođenju firme koja predstavlja vrh auto-industrije u svetu. „Magna će u Odžake preseliti svoju firmu iz Češke. Menadžment Magne je odlučio da dođe ovamo zbog jeftinije radne snage u našoj zemlji. Nisu oni nimalo sentimentalni, nego ih je privukla mogućnost da ostvare veći profit", kaže Koprivica.

Od Magne je nedavno stiglo pismo o namerama, kojim kompanija zahteva da joj se ustupi zemljište u industrijskoj zoni u Odžacima. Šćepanović kaže da je povodom toga sačinjen Elaborat o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta bez naknade u radnoj zoni u Odžacima, koji je bio na javnoj raspravi.

"Elaborat će iduće sedmice biti na usvajanju u Skupštini opštine, a potom će, ako bude prihvaćen, podrška za njega biti zatražena od Vlade Srbije. Predviđeno je da se Magni u industrijskoj zoni prema Bačkom Gračacu besplatno ustupi parcela od dva hektara, 67 ari i 96 kvadratnih metara", navodi Šćepanović.

Kompanija namerava da podigne fabriku na 3.200 kvadratnih metara, da napravi upravnu zgradu na 400 kvadrata i uredi društvenu zonu na 600 kvadrata. U izgradnju fabričke hale uložiće 2.865.000 evra, a celokupna investicija, sa nabavkom mašina i ostale opreme, koštaće 5.640.667 evra.

Ove godine 132 radnika

"Fabrika Magne, čija će celokupna proizvodnja biti namenjena za izvoz, biće najveći industrijski pogon u Odžacima. U njoj će se zaposliti pretežno ženska radna snaga iz propalih tekstilnih fabrika ITES „Lola Ribar" i Stil u Odžacima, kao i svršeni učenici srednje tekstilne škole. Posao će naći i inženjeri, vozači i portiri. Plate će biti veće od prosečne zarade u opštini", napominje Šćepanović.

Prema planu koji je dostavila Magna, u njenoj fabrici u Odžacima ove godine posao će dobiti 132 radnika, dogodine će se broj zaposlenih popeti na 256, 2014. godine na 402, a 2015. na 444.

Deo profita opštini

Danilo Šćepanović ističe da je otvaranje novih radnih mesta najveća korist od dovođenja Magne u Odžake, ali da će kompanija doprineti i unapređenju lokalne samouprave.

"Procenjeno je da će se, zahvaljujući poslovanju Magne, u opštinski budžet za pet godina sliti 1.575.000 evra od poreza na imovinu, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, komunalne takse za isticanje firme, poreza na zemljište i poreza na zarade. Prihodi JKP Usluga u Odžacima će od Magne za pet godina biti 72.300 evra. Kompanija, čija se godišnja zarada meri milionima evra, izdvajaće pet odsto profita za unapređenje obrazovanja, kulture i sporta u opštini Odžaci", kaže Šćepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.