Kriza bankarskog sektora: Koji su trenutni rizici u Srbiji?

Može li kriza koju ovih dana gledamo u bankarskom sektoru u svetu da se prelije i na Srbiju?

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.03.2023.

10:54

Kriza bankarskog sektora: Koji su trenutni rizici u Srbiji?
Foto: shutterstock, Bobica10

"Bankarski sektor Republike Srbije je stabilan, visoko likvidan i solventan, a građani mogu biti uvereni u stabilnost i sigurnost poslovanja banaka, kao i sigurnost svih štednih depozita", saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

"Pokazatelj učešća bruto problematičnih kredita u ukupnim bruto kreditima bankarskog sektora (bruto NPL pokazatelj) je na kraju decembra 2022. godine iznosio 3,01 odsto, što je najniža vrednost od kada se prati ovaj pokazatelj i potvrda je očuvane i ojačane stabilnosti i kvaliteta aktive bankarskog sektora", saopšteno je iz NBS, prenosi Blic.

Bankrot američkih banaka izazvao je nepoverenje klijenata u celom svetu, a iz Narodne banke Srbije kažu da je "ključni rizik u ovom trenutku, rizik prelivanja krize".

"Ključni rizik u ovom trenutku je rizik prelivanja krize i nepoverenja na druge banke na tržištu SAD i Evrope (pre svega one od sistemske važnosti), što se posredno može odraziti i na ostatak sveta. U cilju vraćanja poverenja u finansijski sistem, FED, Trezor SAD i druga regulatorna tela su donela hitne mere kako bi smirili tržište i predupredili širenje posledica kroz finansijski sistem i naglašeno je da će svi osigurani deponenti imati neograničen pristup svojim sredstvima", saopšteno je NBS.

"Kao i do sada, Narodna banka Srbije ostaje odlučna da i u uslovima pojačanih neizvesnosti na međunarodnom tržištu preduzme sve potrebne mere u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: