Vesti -

Kombi prevoznici: Čujte ili blokiramo granicu FOTO

Oko 150 vozila i 200 prevoznika učestvovalo je u protestnoj vožnji kombi prevoznika koji traže odlaganje primene a potom i promenu Zakona o prevozu putnika.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

- Kombi prevoznici na ulicama BG: Pustite nas FOTO

Kako tvrde, taj Zakon im onemogućava da rade.

"Očekujemo da se u narednih nekoliko dana oglase iz nadležnog ministarstva sa predlozima i rešenjima. Ukoliko se to ne desi organizovaćemo ozbiljnije proteste i vožnje, a ukoliko zatreba i blokade granice", rekao je agenciji Beta predstavnik udruženja kombi prevoznika Branko Petrešević.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On je dodao da je osnovni zahtev udruženja da se odloži primena zakona planirana za 12. februar, kako bi se stvorio prostor za njegovu promenu, pošto smatraju da im uskraćuje ustavno pravo na rad i tržišnu konkurenciju, a istovremeno odudara od legislative EU.

Najsporniji je Član 96 u kome se između ostalog kaže da je domaćem i stranom autoprevozniku zabranjeno vršenje prevoza putnika putničkim vozilom, u koje spada oko 40.000 kombija sa šest do osam mesta koje koriste kombi prevoznici.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Potrebne su izmene i nekih drugih članova zakona, kao i uvođenje kategorije minibusa, koja trenutno ne postoji u kategorizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture", naveo je Petrešević.

Protestna vožnja kombi prevoznika koji svojim vozilima transportuju putnike u zemlji i inostranstvu, protekla je mirno i organizovano. Kolona kombija je krenula u 10.30 ka centru grada od Kombank arene, gde se i vratila oko 12.50.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kombi prevoznici traže od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije odlaganje primene tog zakona i njegovo usklađivanje sa propisima i standardima Evropske unije (EU).

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Oni upozoravaju da bi, u suprotnom, Srbija mogla rizikovati otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU koja regulišu ovu problematiku.

Osim toga, kako kažu kombi prevoznici, ta nakaradna rešenja podstiču korupciju i guraju prevoznike u sivu zonu poslovanja, a ;primenom zakona ne samo da bi bila ugrožena njihova egzistencija već bi to negativno uticalo i na budžet RS, obzirom da bi prestale uplate poreza i doprinosa vozača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.